Kdy jste naposledy měnili vysoušeč?

26. března 2018, 13:13

Než jej začnete ve svém vozu zoufale hledat, napovíme vám – jedná se o součást klimatizace. V Česku, kde jsou tři ze čtyř automobilů vybaveny klimatizací, si řidiči zvykli pravidelně navštěvovat servis za účelem její kontroly. Ale nutnost výměny vysoušeče opomíjí nejenom řidiči, ale i automechanici.

Podrobné informace o produktech Valeo jsou k dispozici v aplikaci MyValeoPartsVe většině automobilů má vysoušeč podobu malé hliníkové nádrže nacházející se na hadicích klimatizace mezi kondenzátorem a výparníkem. V některých modelech aut se také používají vysoušeče integrované s chladičem v podobě plastové kazety nebo sáčku.
Základní funkce vysoušeče jsou následovné:

Představuje určitý druh nádrže na chladivo – udržuje tak rezervní kapalinu, zajišťuje její bezproblémový tok do výparníku.

Je zodpovědný za odvod chladiva – vlhkost, která pronikne do systému, např. během instalace kompresoru nebo jakéhokoliv jiného mechanického narušení systému, má negativní dopad na fungování klimatizace. Je tomu tak proto, že během procesu rozpínání chladiva v expanzním ventilu se mohou uvolňovat molekuly vody ve formě ledových krystalů, které se mohou usadit v okolí jehly ventilu a zablokovat tok chladiva. Tato situace také vede k poruchám fungování samotného výparníku. Kromě toho přítomnost vody způsobuje korozi všech kovových prvků systému, což má za následek další znečištění chladiva a ucpání vysoušeče.

Zajišťuje filtraci pevných částic – speciální filtrační vrstvy umístěné uvnitř vysoušeče mají za úkol zachytit piliny, usazeniny, špínu a další nečistoty, které by mohly proniknout do systému během montáže. Nedostatečná filtrace by vedla k zablokování expanzního ventilu a trvalému poškození dalších komponentů v obvodu chladiva.

Umožňuje regulovat hladinu chladiva v systému – tato funkce platí pouze pro některé modely vysoušečů vybavené průzorem pro kontrolu hladiny naplnění klimatizačního systému.

Zabránění vzniku přebytečné vlhkosti v celém systému klimatizace automobilu je zde klíčové. Vysoušeč, díky obsahu silikagelu a oxidu hlinitého, chemicky navazuje vlhkost a znemožňuje její další cirkulaci v systému. V závislosti na typu může vysoušeč zachytit 6 až 12 gramů vody. Toto množství také závisí na teplotě v systému. Čím nižší je, tím více vlhkosti dokáže vysoušeč zadržet.

Vlhkost a nečistoty nevyhnutelně povedou k provoznímu ucpání vysoušeče, takže je velmi důležitá jeho pravidelná výměna. Jak často se má dělat? Pokaždé, když systém nějakým způsobem vystavíme průniku vlhkosti. Nejčastěji k tomu dochází při výměně kompresoru, nebo když se chladicí systém odtlakuje, což se děje často v zimě, kdy se systém delší dobu nepoužívá. Abychom si mohli skutečně vychutnat na cestách chládek, odborníci doporučují výměnu vysoušeče každé dva roky, dokonce i v případě, že klimatizace stále bezproblémově funguje.

Je dobré se vyhnout použitým vysoušečům masově nabízeným na internetu mechaniky, kteří nemají dostatečný přehled o této problematice – montáž takového dílu je vážný omyl! Z důvodu jejich předchozího odtlakování, nebo dokonce dřívější montáže v jiném vozidle vůbec neplní svou funkci a jejich užívání může vést k výraznému zkrácení životnosti kompresoru, a dokonce k jeho úplnému zničení.

Dokonce i když se vysoušeč, který nebyl celá léta vyměněn, neucpe, může se stát hrozbou pro klimatizační systém. Kazeta vysoušeče může být postupem času tak křehká, že se začne rozpadat, znečišťovat systém, které již bude zbaven vysoušeče, což ve finále způsobí zadření kompresoru.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!