Jak vylepšit auto jen kliknutím v diagnostice

9. dubna 2018, 10:15

V tomto díle technických informací od Auto Kelly a SuperVAGu se podíváme, co může diagnostika nabídnout přímo zákazníkovi, jak jednoduše vylepšit vozidlo pár kliknutím myší.

Jako základ pro ukázky nám poslouží Škoda Octavie III. Proč právě ta? Popsané možnosti a postupy platí i pro ostatní vozidla vybavená stejnými řídicími jednotkami (u starší generace můžou být některé funkce omezeny nebo nedostupné).

Jednotlivé úpravy jsou nabízeny přímo řídicími jednotkami vozu a k nastavení tak stačí „pouze“ diagnostika. Výjimkou je zvyšování výkonu, pro které je zapotřebí chipovací nástroj. Diagnostika SuperVAG obsahuje data a funkce pro všechny generace vozidel koncernu VW, včetně nových modelů Škoda Kodiaq, Karoq a pod.

Co je možné?

Jednotlivé funkce lze rozdělit do několika částí:
• Přístrojový panel
• Osvětlení
• Motor
• … a celá řada ostatních možností

Přístrojový panel

Přístrojový panel si lze upravit k obrazu svému – zejména jeho display. Základní úpravou je jazyk přístrojového panelu, kterým s vámi komunikuje. Tím však jeho možnosti nekončí a my si můžeme vyvolat jeho další nevšední funkce.

Mezi často žádané funkce patří například aktivace protočení ručiček tachometru a otáčkoměru po zapnutí zapalování, stejně jako je tomu u verzí s RS ve znaku.

Pro opravdové závodníky lze pak pomocí SuperVAGu nastavit počítadlo kol (laptimer) nebo zobrazení teploty oleje na displeji přístrojového panelu. Pro ostatní běžné řidiče pak například můžeme deaktivovat zvukové signalizace bezpečnostních pásů. Jejich signalizace na přístrojové desce samozřejmě zůstává aktivní.

Osvětlení

Aktivace dodatečné funkce CORNER
Příklad aktivace dodatečné funkce – například funkce CORNER

Nejvíce možností a zajímavých nastavení nabízí osvětlení vašeho vozidla. Na tuto oblast nastavení jsme se zaměřili a diagnostika SuperVAG vám přinese hned několik komfortních funkcí nastavení světel na jediný klik myši.

Nastavíte si tak rychle a jednoduše funkce Corner (přisvěcování do zatáček) u mlhových i potkávacích světel, LeavingHome, CommingHome pro pohodlné nastupování a vystupování z vozu, ale i vyložené speciality.

Tak například aktivace zadních světel při denním svícení, použití snížené intenzity blinkrů jako denní svícení (USA) nebo zhasnutí denního svícení při aktivaci blinkru. Komu by ani tyto funkce nestačily, je možné své běžné žárovkové světla vyměnit za plně LED a pomocí SuperVAGu si je přizpůsobit do svého vozu. Tím se otevírají další možnosti jejich nastavení a aktivace např. jen části LED pro funkci koncového světla.

Příklad komfortních funkcí pro nastavení světel od SuperVagu
Příklad komfortních funkcí pro nastavení světel

A další speciality

Existuje další řada částí vozidla, které si lze přizpůsobit k obrazu svému:
Nastavte si zamykání vozu podle sebe. Například potvrzení houkačkou nebo blinkry, že došlo k uzamčení vozu, automatické zamykání vozu nad 15 km/hod a podobné maličkosti. Je možné také nastavit komfortní otevírání/zavírání zavazadlového prostoru. Pomocí diagnostiky a její komfortní funkce si snadno aktivujete zavírání kufru pomocí tlačítka dálkového ovladače klíčů.

Často žádanou úpravou je také Deaktivace funkce Start/Stop. Tuto funkci je samozřejmě možné manuálně deaktivovat při každém nastartování motoru vypínačem z místa řidiče. Pokud je tento pravidelný rituál obtěžující, lze funkci permanentně vypnout v řídicí jednotce sběrnice CAN (gateway). Jednoduše stačí v SuperVAGu použít komfortní funkci „Deaktivace Start/Stop“, stejně jako Start/Stop v případě potřeby opět zapnout (Aktivovat Start/Stop).

A v neposlední řadě motor

Na motoru, lze bez dalších mechanických úprav, provést úprava výkonu motoru pomocí změny software v řídicí jednotce motoru. K této změně je nutný nástroj pro čtení a zápis SW a vlastní úpravu obsahu paměti. Zde lze použít jako nástroj SuperVAG Flash a navazující služby společnosti HR Carsoft, kdy na základě vyčteného obsahu paměti ve vaší řídicí jednotce bude obsah upraven a tuto úpravu je možné opět zapsat zpět do řídicí jednotky.

Ukázali jsme si jen některé z možných nastavení, které mohou zpříjemnit používání vozu. Tento seznam však není úplný a dále se rozšiřuje. Na praktické postupy a ukázky vybraných nastavení z tohoto článku se podíváme v další části seriálu nebo je naleznete na Youtube kanálu HR CARSOFT BRNO.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!