Montážní tipy Mahle: Opravy a údržba motoru

18. listopadu 2019, 10:11

Opravy motoru není třeba se bát! S 10 tipy k montáži pístů od světového motorového speciality se může s klidným svědomím a pevnou rukou do opravy samotného srdce motoru pustit každý mechanik…

Mahle oprava motoru

1. Na mírách záleží

Průměr pístu je uveden na jeho dně. Ze součtu průměru uvedeného na dně pístu a montážní vůle zjistíte průměr válce. Tento rozměr je důležitý, pokud chcete namontovat písty většího rozměru a válec odvrtat na nejbližší větší průměr.

2. Vodítko

Na dně pístu je znázorněn také směr montáže, který udává, jak je třeba píst namontovat. Označení i směr se liší podle výrobce.

3. Malování podle čísel

Válce a jejich plochu si označte nejlépe už při jejich demontáži. Při montáži je potřeba díly složit tak, jak patří k sobě. To je důležité hlavně u lámaných ojnic nebo u víka hlavního ložiska.

4. Když nové, tak kompletně

S novými písty je dobré vždy vyměnit také čepy pístů a pojistné kroužky. Zároveň doporučujeme vyměnit i pánve ojnicových ložisek.

5. Hrozí zadření

Zámky pístních kroužků by měly být pootočené, nemyly by se překrývat. U tří kroužků to odpovídá úhlu 120°.

6. Čím víc, tím líp

Alespoň pokud jde o olej při montáži. Aby písty při prvním spuštění motoru neběžely na sucho, nesmíte v žádném případě šetřit mazivem.

7. Pěkně napnout!

Montáž výrazně usnadňuje napínací páska na pístní kroužky. Především ale páska chrání pístní kroužky před poškozením při zasouvání do válců.

8. Moment!

Ojniční šrouby je samozřejmě třeba utáhnout předepsaným utahovacím momentem. Podle pokynů může být i nutné použít nové šrouby.

9. Nad a pod

U vznětových motorů je po výměně pístů třeba změřit přečnívání pístu, resp. velikost mezery. V případě nutnosti je potřeba použít např. silnější těsnění hlavy válců.

10. Ať to sviští

Ještě před prvním spuštěním motoru je třeba například vypnout vstřikování a motor protočit bez nastartování. Tím se olej natlakuje, ale do motoru se nepřenese žádná zátěž. Zabrání se tím chodu na sucho a z toho plynoucímu možnému poškození nových pístů.

Podrobnější informace o montáži pístů i k dalším tématům najdete na sérii montážních plakátů společnosti MAHLE, které si můžete vyžádat u svých regionálních obchodních zástupců APM Automotive.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!