Audi A3: pískavý zvuk z motorového prostoru při volnoběhu

21. srpna 2020, 12:15

Společnost Autodata provozuje technické poradenství Autodocta, ve kterém představuje řešení běžných automobilových problémů, které je obtížné diagnostikovat. Tentokrát je dotyčným problémem pískavý zvuk, který se objevuje hned po nastartování studeného motoru u vozu Audi A3.

DOTAZ: Náš zákazník vlastní vůz Audi A3 z roku 2015 s dieselovým motorem o objemu 2,0L a stěžuje na pískavý zvuk přicházející z motorového prostoru, který se objevuje při volnoběžných otáčkách. Tento zvuk jsme zaregistrovali při startování motoru za studena, ale v servisu máme problém s určením, co ho způsobuje. Máte představu, co může tento zvuk způsobovat?

Odpověď: Ano, již jsme slyšeli o tomto problému, který se týká modelů A3 vyráběných v letech 2013–2018, s kódy motoru CRLB/CRLC. Příčinou poruchy je vadná konstrukce napínací kladky ozubeného řemenu, která negativně ovlivňuje opotřebení ozubeného řemenu a způsobuje pískání. Zkontrolujte napínák ozubeného řemene (obr. níže). Pokud se jedná o napínák od jiné značky než Litens, namontujte nový napínák. Při výměně napínáku se doporučuje vyměnit také ozubený řemen. Po dokončení opravy proveďte zkušební jízdu, abyste se ujistili, že je problém odstraněn.

Vadná kladka u Audi A

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!