Jak správně vybrat šrouby na uchycení kol

6. září 2021, 15:20

Bezpečnost v silničním provozu je podmíněna technickým stavem vozidla, který je závislý na provozuschopnosti náhradních dílů a celých systémů. Důležitým faktorem při výběru nových náhradních dílů je jejich konstrukční specifikace a metodika montáže. Konstrukční specifikace často vylučuje použití některých dílů, i když byly přesně určeny podle značky, modelu, roku výroby a verze motoru vozidla.

Šrouby a matice používané k upevnění kol lze zařadit mezi náhradní díly, které vyžadují přesný výběr a montáž. V kontextu bezpečnosti silničního provozu je podvozek jedním ze systémů vozidla, který přímo ovlivňuje aktivní bezpečnost. Technický stav podvozku závisí na správném výběru šroubů nebo matic a provedení spojení na rozhraní náboj kola -> disk kola.

V praxi má technický stav podvozku vliv také na stabilitu a ovladatelnost vozidla. Spojení náboje a disku kola, ať už z oceli nebo lehké slitiny, vyžaduje specifickou metodiku montáže se zvláštním zřetelem na konstrukční specifikace šroubů a matic kola a montážních otvorů v discích kol, viz obrázek 1.

Typy šroubů kol
Obr. 1. Chyby ve spojení šroubu (matice) s otvorem ve středu kola. Značení: a) – správné spojení šroubu s montážním otvorem v disku kola, b) – nesprávné spojení šroubu s montážním otvorem v disku kola, (obr. J. Kaparuk).

Chyby při uchycení kol šrouby/maticemi vznikají:

a) použitím neoriginálních ráfků, ať už z oceli nebo lehké slitiny, navzdory shodě s průměrem a šířkou pneumatiky, parametrem ET, průměrem otvoru v náboji a průměrem rozmístění šroubů nebo matic

b) nepřipravením (nevyčištěním) rozhraní mezi nábojem, brzdovým kotoučem nebo bubnem a diskem kola. U některých vozů jsou původní brzdové kotouče a ráfky kol opatřeny svorkami na upevňovacích čepech kol, které zajišťují umístění brzdových kotoučů. Tyto součásti je ve většině případů nutné odstranit, pokud není v doporučeních výrobce uvedeno jinak.

c) použitím neoriginálních šroubů nebo matic (tvar hlavy šroubu nebo matice v oblasti dosedací plochy neodpovídá tvaru montážního otvoru – tvarové rozdíly, obrázek 1)

d) neprovedením kontroly stavu závitu šroubů a matic (shodnost stoupání závitu, poničené závity, koroze a znečištění závitu nebo dosedací plochy)

e) z nedodržení metodiky utahování šroubů nebo matic (obr. 2) a hodnot utahovacího momentu a z neprovedení kontroly dotažení po nájezdu doporučeném výrobcem

Dotahování šroubů kol
Obr. 2. Pořadí utahování šroubů nebo matic při montáži kol. Značení: a) – kolo uchycené 4 šrouby (maticemi), b) – kolo uchycené 5 šrouby (maticemi), c) – kolo uchycené 6 šrouby (maticemi), (obr. J. Kaparuk).

f) kvůli rozdílnému průměru otvoru osazení v disku a náboji nebo kvůli poškození redukčních kroužků, které se často používají při montáži kol z lehkých slitin

g) z rázové montáže šroubů a matic pomocí rázových klíčů (pneumatických nebo elektrických)

h) z namazání povrchu závitu

i) z neumytí kola před vyvážením, nezkontrolování správného tlaku vzduchu a nevyvážení kola

j) z použití nevhodných pneumatik, včetně opotřebovaných pneumatik

k) kvůli neprovedení kontroly otáčení kola po montáži

Nabídka bilstein group obsahuje řadu produktů, které zajišťují správnou funkci podvozku v oblasti šroubového spojení kol. Nabídka zahrnuje:

a) šrouby i matice vyrobené v souladu se specifikacemi výrobce, obr. 3

nabídka šroubů a matic kol febi
Obr.3: Příklad nabídky šroubů a matic kol skupiny Bilstein. Položky: febi46625 pro ocelové a Alu disky kol Fiat, GM, Suzuki; febi46630 pro ocelové a Alu disky kol Mercedes-Benz, VW; febi46664 pro Alu disky kol PSA a Toyota; febi46696 pro ocelové a Alu disky kol Kia, Hyundai, Mazda; febi46690 pro Alu disky kol Lexus, Toyota; febi46708 pro ocelové a Alu disky kol Ford, (obr. bilstein group).

b) sady šroubů proti krádeži, obr. 4

bezpečnostní šrouby febi
Obr. 4. Sada šroubů febi27049 proti krádeži, (obr. bilstein group)

c) sady ochranných krytek na hlavy šroubů a matic spolu s montážním nářadím, obr. 5

ochranné krytky febi
Obr. 5: Sady ochranných krytek hlav šroubů. Označení: a) – febiPLUS 175230 univerzální použití a pro vozy skupiny VAG, b) – febiPLUS 175497 univerzální použití a pro vozy skupiny VAG, (obr. bilstein group).

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment šroubů kol společnosti bilstein group najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!