Řešení febi: hlučný motor a rozsvícená kontrolka tlaku oleje v BMW řady 1, 3 a 5

29. dubna 2024, 16:20

Při startování je motor velmi hlučný, vydává klepavé zvuky a na přístrojové desce se rozsvítí kontrolka upozorňující na nízký tlak oleje. Motor přejde do nouzového režimu a má omezený výkon. V paměti řídicí jednotky motoru může být uložen chybový kód 30C1 – statická regulace tlaku oleje v motoru. Tato závada se vyskytuje u některých modelů BMW. Jaké jsou její příčiny?

olejová vložka febi 26705

Problém se týká BMW řady 1 – E81, E82, E87, E88; řady 3 – E90, E91, E92, E93; a řady 5 – E60, E61.

Příčina

Olejová vložka (olejový filtr) se mohla v pouzdru olejového filtru zkroutit nebo roztrhnout, což brání průtoku oleje.

Řešení

Nejprve zkontrolujte hladinu motorového oleje a případně ji doplňte. Pokud je hladina v pořádku, proveďte diagnostiku motoru pomocí vhodného diagnostického přístroje. Tím zkontrolujete výskyt uložených chybových kódů a tlak motorového oleje. Tlak oleje lze také zkontrolovat přímo na pouzdru olejového filtru pomocí vhodného externího tlakoměru. Při normální provozní teplotě by měl být tlak oleje při volnoběhu minimálně 1,5 baru (22 PSi).

Pokud je tlak oleje nižší než 1,5 baru (22 PSi), je třeba vypustit motorový olej, vyjmout olejový filtr a zkontrolovat, zda není filtrační vložka v pouzdru filtru zkroucená nebo roztržená. V takovém případě je třeba motorový olej a olejový filtr vyměnit a znovu provést diagnostický test.

I když olejový filtr není poškozený, je třeba jej vyměnit za nový a motor naplnit motorovým olejem správné specifikace. Vymažte chybové kódy a znovu proveďte diagnostický test. Pokud problém přetrvává, bude nutné zkontrolovat regulační ventil tlaku oleje, olejové čerpadlo, napínák a vodicí lišty rozvodového řetězu.

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment společnosti bilstein group a více technických informací najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!