S odchodem zimy narůstá počet ojetých vozů na trhu

6. března 2017, 10:16

V únoru oproti předchozímu měsíci enormně vzrostl počet nabízených ojetých vozů na českém trhu, a to až o 15.000 automobilů. Celkem bylo tedy inzerováno 77.000 ojetin. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho hodnocení.

„Únorové statistiky s sebou přináší výrazné změny zejména v počtu nabízených ojetin na trhu. Zatímco v lednu bylo zjevné, že se zákazníci stále finančně vzpamatovávali z vánočních svátků, v únoru již trh s ojetinami chytil novou mízu. A s příchodem jarního období očekáváme ještě větší nárůst počtu ojetých vozů na českém trhu,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová. Celkem bylo inzerováno 77 tisíc ojetých vozů, což je až o 15 tisíc více než v předchozím měsíci. Statistika mapuje celkový počet ojetin nabízených na trhu jak autobazary, tak živnostníky z oboru prodeje ojetin, ale také firmami a soukromými osobami bez návaznosti na obchod s ojetými automobily.

Nejvíce ojetin bylo již tradičně v Praze (18.604), nejméně v Karlovarském kraji (1.498). Co se průměrného počtu najetých kilometrů týče, nabídka se příliš nezměnila (153.143 km) a klesla pouze o dva tisíce kilometrů. Průměrné stáří automobilů v nabídce se snížilo o dvě desetiny, tedy na hodnotu 9,5 let. Průměrná cena automobilu přitom byla 209.260 korun.

Únorová statistika nepřinesla oproti lednu žádné zásadní změny v žebříčku nejinzerovanějších ojetin. Sedmou a osmou příčku si pouze prohodily vozy Ford Mondeo a BMW 3. Trend, který byl nastolen už od počátku nového roku, tedy vzrůstající obliba luxusnějších a bezpečnějších vozů, nadále přetrvává a své místo v první desítce si proto stále drží vozy jako Audi A4 a Renault Megane. „Je to jen důkaz toho, že čeští zákazníci začínají stále více dbát na svou bezpečnost a komfort na silnicích,“ dodala Kateřina Topolová.

Související články

Od června můžeme ojetinu převést i bez součinnosti nového majitele
Od června můžeme ojetinu převést i bez součinnosti nového majitele

Od června letošního roku začne platit novelizovaný zákon č.56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Kromě nové možnosti registrovat vozidlo na nového majitele i mimo místo trvalého bydliště nebo sídlo prodávajícího v něm přibude i možnost „nucené registrace“, pokud nový vlastník nebude při převodu spolupracovat.

Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO
Titul Superbrands 2017 pro AAA AUTO

Společnost AAA AUTO získala prestižní ocenění Superbrands 2017. Titul Superbrands je v České republice udělován po svém obnovení již pátým rokem, celosvětově pak nepřetržitě od roku 1994. Cílem tohoto hodnocení je identifikovat značky s vynikajícím postavením na lokálním trhu. Superbrands získávají pouze značky, které projdou vícekolovým hodnocením čítajícím mimo jiné spotřebitelský průzkum agentury GfK.

Audi A4 se v lednu probojovala do první desítky na trhu ojetin
Audi A4 se v lednu probojovala do první desítky na trhu ojetin

V lednu 2017 znatelně klesl počet nabízených ojetých vozů na českém trhu, a to o 8.000 automobilů, což se částečně projevilo i na jejich ceně, která v tomto období činila v průměru 207.007 korun. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho hodnocení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!