Češi vloni více utráceli za ojeté automobily

20. března 2017, 14:03

Výrazně rozšířenou nabídku ojetých vozů v ČR, ale zároveň o něco vyšší cenu nabídl trh ojetin v loňském roce v porovnání s rokem 2015. Způsobují to nejen zvyšující se nároky zákazníků na výbavu, ale také ochota investovat více peněz do zánovních automobilů, což potvrzují i prodeje největšího prodejce ojetin u nás, AAA AUTO a značky Mototechna. Výsledky srovnání vycházejí ze statistických dat shromažďovaných společností AAA AUTO o celkovém trhu a z údajů o vlastních prodejích, které loni v České republice činily 44 000 vozů.

Zájemci o koupi ojetých automobilů měli v loňském roce možnost vybírat z celkového počtu 1.090.000 nabízených vozů prostřednictvím autobazarů i soukromých inzerátů. Celkový počet nabízených aut na českém trhu meziročně stoupl o 158 tisíc vozů, což znamenalo nárůst o 17%. Největší český autobazar AAA AUTO zvýšil průměrnou denní nabídku svých vozů o zhruba 6% na téměř 8.500 aut.

Průměrná cena ojetin na trhu se zvýšila ze 180.194 Kč v roce 2015 na 192.354 Kč v loňském roce, tedy o 6,7%. Zvýšení cen bylo z velké míry ovlivněno i stále rostoucí výbavou nabízených vozů, stejně jako častěji se objevujícími luxusními prvky. „I přes fakt, že k mírnému zdražování vzhledem ke stoupající kvalitě nabízených vozů postupně dochází i u nás, snažíme se dlouhodobě držet ceny nabízených automobilů pod celorepublikovým průměrem, což se nám daří,“ říká generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Stejně jako v případě prodejních cen, došlo u vozů na trhu i ke zvýšení počtu najetých kilometrů. Zatímco v roce 2015 byl průměrný nájezd 147.812km, loni to bylo 157.177km, což znamenalo nárůst o 6,3%. „V případě počtu najetých kilometrů se snažíme přednostně vybírat vozy s co nejnižším nájezdem a reflektovat tak na zvýšený zájem po zánovních automobilech pod značkou Mototechna. Díky tomu je průměrný nájezd našich vozů nižší o více než 35.000 kilometrů, než je průměr trhu,“ dodává Topolová.

Také pokud jde o stáří, je možné v AAA AUTO najít oproti trhu v průměru mladší vozy. Průměrný věk ojetin na českém trhu za rok 2016 činil 10,4 roku. Průměrné stáří vozů nabízených AAA AUTO bylo v průměru 8 let, což je téměř o dva a půl roku méně.

Související články

Mýtus o „nestáčení“ v Německu padl
Mýtus o „nestáčení“ v Německu padl

Velmi častým argumentem pro dovoz ojetiny z Německa bývá tvrzení, že v SRN se auta nestáčejí, protože je to tam trestné. Po dvanácti letech od zavedení trestnosti manipulace s tachometrem se německý automobilový klub ADAC rozhodl zjistit, zda zákon opravdu pomohl. Výsledky průzkumu jsou alarmující. Počet prodaných stočených ojetin není daleko od katastrofálního stavu, jaký známe z České republiky: […]

S odchodem zimy narůstá počet ojetých vozů na trhu
S odchodem zimy narůstá počet ojetých vozů na trhu

V únoru oproti předchozímu měsíci enormně vzrostl počet nabízených ojetých vozů na českém trhu, a to až o 15.000 automobilů. Celkem bylo tedy inzerováno 77.000 ojetin. Tyto výsledky vyplynuly z pravidelné analýzy společnosti AAA AUTO, která trh s ojetými automobily kontinuálně sleduje a provádí jeho hodnocení.

Od června můžeme ojetinu převést i bez součinnosti nového majitele
Od června můžeme ojetinu převést i bez součinnosti nového majitele

Od června letošního roku začne platit novelizovaný zákon č.56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Kromě nové možnosti registrovat vozidlo na nového majitele i mimo místo trvalého bydliště nebo sídlo prodávajícího v něm přibude i možnost „nucené registrace“, pokud nový vlastník nebude při převodu spolupracovat.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!