Ojeté hybridy netáhnou, CNG je na vzestupu

3. dubna 2017, 10:29

Mezi novými auty je i díky státní podpoře znatelný zájem o plně elektrické a hybridní vozy, ale na trhu ojetých vozidel jsou prodejní trendy odlišné. Zákazníci, kteří chtějí alternativní pohon, stále častěji volí auta na stlačený zemní plyn, tedy CNG.

Nejvyšší oblibě se mezi alternativními pohony stále těší LPG. Firemní flotily však před pár lety začaly pravidelně využívat vozy na stlačený zemní plyn. Velké firmy tak využívají ekonomicky výhodného provozu továrně upravených aut. Servisní náklady jsou totiž prakticky stejné, jako u aut na klasická fosilní paliva, ale provozní náklady spojené s pohonnými hmotami se u CNG rapidně snižují až k hranici 1 Kč za kilometr.

Zvýšený zájem o vozy na CNG potvrzují i prodejní statistiky největšího prodejce ojetých vozů v České republice, společnosti AAA AUTO. „U vozů s pohonem na stlačený zemní plyn jsme v loňském roce zaznamenali největší nárůst prodejů za poslední roky. V podstatě jsme za loňský rok prodali stejné množství CNG aut, jako za předchozích devět let v součtu,“ říká provozní ředitel skupiny AAA AUTO Petr Vaněček a doplňuje: „Takový nárůst jde ruku v ruce s tím, že se auta z firemních flotil začala dostávat na trh ojetých vozů.“

Zvýšený zájem o stlačený zemní plyn zaznamenávají i distributoři CNG samotného. „Oproti roku 2015 se vloni prodalo zhruba o 13% více zemního plynu. Je to i v důsledku rozšíření firemních flotil velkých společností, která CNG vozy využívají na rozvoz svých produktů, nebo nárůstu CNG vozů ve flotilách velkých taxislužeb,“ říká Jan Žákovec, vedoucí oddělení CNG Pražské plynárenské.

Na rozdíl od ostatních alternativních paliv je u CNG vozidel zřejmá dlouhodobá náklonost jejich uživatelů. „Nezřídka se setkáváme s případy, kdy si zákazník jde koupit vozidlo na zemní plyn opakovaně. V podstatě se dá říci, že kdo si CNG koupí jednou, už u tohoto paliva zůstane i svých u dalších vozů,“ dodává Petr Vaněček. Při porovnání prodejů vozů s pohonem na CNG a hybridním pohonem je poměr přibližně 3 prodaná auta na CNG vůči jednomu hybridnímu. Podle statistik SDA bylo během prvních dvou měsíců zaregistrováno 534 nových vozů na zemní plyn a jen 396 hybridních aut.

Související články

AAA AUTO aktuálně nabízí 80 volných míst
AAA AUTO aktuálně nabízí 80 volných míst

Největší prodejce ojetých automobilů ve střední a východní Evropě plánuje i letos významně expandovat a s tím souvisí i plán AAA AUTO otevřít v letošním roce až 135 nových pozic. V současnosti společnost nabízí jen v České republice o 45 % více pracovních pozic ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Největší nábor zaměstnanců proběhne z důvodu expanze v Polsku […]

Barva automobilu – okno do duše jeho majitele
Barva automobilu – okno do duše jeho majitele

Naštěstí již dávno pominula doba, kdy si zákazník mohl vybrat jakoukoliv barvu auta, pokud to byla černá. Automobilky nabízejí kromě základní palety další desítky barev, které napomohou individualizovat vzhled jejich výrobků podle přání zákazníků. Lidé si barvy opravdu užívají. Ženy, ale i muži.

Češi vloni více utráceli za ojeté automobily
Češi vloni více utráceli za ojeté automobily

Výrazně rozšířenou nabídku ojetých vozů v ČR, ale zároveň o něco vyšší cenu nabídl trh ojetin v loňském roce v porovnání s rokem 2015. Způsobují to nejen zvyšující se nároky zákazníků na výbavu, ale také ochota investovat více peněz do zánovních automobilů, což potvrzují i prodeje největšího prodejce ojetin u nás, AAA AUTO a značky Mototechna. Výsledky srovnání vycházejí […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!