Na český trh se každoročně dostane až 125 tisíc ojetin bez doložitelné historie

24. července 2017, 15:21

V České republice se dle odhadů prodá každoročně 700.000 ojetých vozidel. 250.000 se jich prodá ve velkých autobazarech, tedy těch, které mají v nabídce alespoň 100 vozidel. 450.000 vozidel se prodá mezi lidmi přímo na ulici a také v malých autobazarech, které mají v nabídce maximálně 30 vozů. 

Plných 35 procent těchto malých autobazarů o vozidlech nezjišťuje a tedy ani neposkytuje dostatečné informace.Na trh se tak každoročně dostane až 125 tisíc vozidel bez jakéhokoliv prověření. Vyplývá to z průzkumu Asociace prodejců použitých automobilů autobazarů.

„Prodejci, kteří nemají v nabídce více než 30 vozidel, se většinou historií vozidel příliš nezabývají,“ říká Petr Přikryl, předseda APPAA. Důvodem je podle Přikryla především fakt, že drtivá většina vozidel u těchto prodejců není v jejich majetku, ale jsou prodávána v tzv. komisi. Bazar tedy prodej pouze zprostředkovává a za vozy v podstatě neručí. Dalším důvodem je podle Přikryla finanční náročnost prověřovací procedury.

„Často se navíc jedná o auta z dovozu, kde je pro nového majitele velmi obtížně dohledat reálnou historii vozu,“ varuje Petr Přikryl. Podle Přikryla si velké autobazary vozy ze zahraničí buď sami vybírají u leasingových nebo aukčních společností, kde je záruka původu stoprocentní, nebo si dokáží taková vozidla prověřit. „Jednotliví dovozci, kteří přivezou jedno nebo dvě auta, takové možnosti nemají a mnohdy jim to ani nevadí,“ říká Přikryl.

ZDROJ: Tisková zpráva Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR z.s. (APPAA ČR)

Související články

APPAA se důrazně ohrazuje proti klamavým a nepodloženým informacím společnosti Cebia
APPAA se důrazně ohrazuje proti klamavým a nepodloženým informacím společnosti Cebia

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) se důrazně ohrazuje proti klamavým a nepodloženým informacím společnosti Cebia o tom, že třetina nabízených ojetin pochází z jiné země, než uvádějí prodejci. Toto tvrzení je podle APPAA lživé a poškozuje celý trh s ojetými vozy v České republice.

APPAA považuje Ťokův návrh za populistický a posílá mu otevřený dopis
APPAA považuje Ťokův návrh za populistický a posílá mu otevřený dopis

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů reaguje na sdělení ministra dopravy Dana Ťoka, že přetáčení tachometrů nebude tolerovat. Návrh odebrat vozidlu technické oprávnění a v podstatě tak trestat nevinného zákazníka, považuje APPAA za nesmyslný. Samotné přetáčení by tak i nadále zůstalo v podstatě bez trestu.

Asociace autobazarů zpochybňuje statistiky společnosti Cebia
Asociace autobazarů zpochybňuje statistiky společnosti Cebia

Asociace autobazarů APPAA reaguje na tiskovou zprávu společnosti Cebia, ve které její ředitel tvrdí, že počet ojetých aut se stočeným tachometrem v České republice stoupl na 42 procent. Podle APPAA je takové tvrzení nepodložené a nepravdivé, a má jediný cíl – vzbudit ve veřejnosti dojem, že téměř polovina vozidel v českých autobazarech má stočený tachometr a […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!