APPAA se důrazně ohrazuje proti klamavým a nepodloženým informacím společnosti Cebia

13. března 2017, 17:18

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) se důrazně ohrazuje proti klamavým a nepodloženým informacím společnosti Cebia o tom, že třetina nabízených ojetin pochází z jiné země, než uvádějí prodejci. Toto tvrzení je podle APPAA lživé a poškozuje celý trh s ojetými vozy v České republice.

Takzvaný průzkum společnosti Cebia, ze kterého mělo vyplynout, že třetina nabízených ojetin pochází z jiné země, než uvádějí prodejci, považujeme za vrchol nekompetentnosti a rozhodně jej odmítáme,” říká Petr Přikryl, předseda APPAA. Přikryl přitom své tvrzení dokládá na naprosto základním faktu: “Z VIN kódu nelze určit, v jaké zemi bylo vozidlo poprvé registrováno. V okamžiku výroby totiž není jasné, zda se vůz prodá v Německu, Francii nebo Španělsku.” Podle Přikryla lze z VIN kódu vyčíst pouze to, kde bylo vozidlo vyrobeno, nikoliv však  kam bylo vyvezeno, resp. prvně registrováno. Už jenom z tohoto titulu považuje předseda APPAA informaci od Cebia za klamavou a lživou.

Přikryl se však pozastavuje ještě nad dalším faktem, podle něj mnohem zásadnějším: “Kde přišla společnost Cebia k VIN u 71.358 vozidel, resp. jak společnost Cebia ví, která vozidla byla do ČR dovezena?“ Tyto informace jsou totiž podle Přikryla zaneseny pouze v Centrálním registru vozidel, který však spravuje Ministerstvo dopravy a který není veřejně dostupný. Podle Přikryla také pokulhává logika celé konspirační teorie o přihlašování vozidel v Německu: “Nedovedu si v praxi představit, jak například z Řecka nebo Španělska proudí desítky tisíc ojetých vozidel do Německa, kde si je někdo zaregistruje na sebe, aby je pak nabízel v České republice. Logisticky i ekonomicky je taková operace naprosto nesmyslná a nereálná.”

Domníváme se, že společnost Cebia promyšleně pracuje se smyšlenými čísly a to především za účelem podpory svého podnikání. Vyzýváme proto společnost Cebia, aby svá tvrzení věrohodně doložila, nebo se laické i odborné veřejnosti omluvila za šíření klamavé informace,“ uzavírá Přikryl.

Související články

Třetina dovážených ojetin má jiný původ, než uvádí prodejci
Třetina dovážených ojetin má jiný původ, než uvádí prodejci

Cebia provedla prověření země původu u více než 70 tisíc VIN náhodně vybraných dovážených ojetých vozidel aktuálně nabízených na inzertních portálech. Analýza ukázala, že třetina vozidel ve skutečnosti pochází z jiné země, než uvádí prodejce v inzerci. Nadpoloviční většina vozidel má deklarovaný původ v Německu, ale reálně pochází ze zemí jižní Evropy, nebo dokonce z […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!