Situace na trhu ojetých aut: Cebia summary 2/2019

16. srpna 2019, 11:44

Společnost Cebia provedla analýzu trhu ojetých vozidel určených k prodeji v prvním pololetí roku 2019 s cílem identifikovat trendy a strukturu tohoto trhu.

Jednotlivé sledované parametry byly vyhodnoceny na vzorcích prodávaných ojetých vozidel a byly doplněny z dat Svazu dovozců automobilů (SDA), importérů vozidel, informací zveřejněných autobazary, z interních dat a zkušeností společnosti Cebia a z dalších zdrojů.

Situace na trhu ojetých aut: Cebia summary 2/2019

V prvním kvartálu letošního roku došlo poprvé po čtyřech letech k poklesu počtu dovezených ojetých vozidel ze zahraničí a pokles pokračoval i v druhém kvartálu. Do České republiky se od ledna do konce června dovezlo a registrovalo 89 159 ojetých osobních vozů, což představuje meziroční pokles o 2,7 %.

V prvních třech měsících letošního roku byl propad dovozů jen o 1,1 %, k jeho zesílení došlo zejména v červnu, kdy se do České republiky dovezlo o zhruba 1.500 osobních vozidel méně než ve stejném měsíci loňského roku. Zatím však v poklesech nelze spatřovat nový trend. V červenci se situace otočila a došlo k meziročnímu zvýšení počtu dovezených aut a zároveň se k nám v tomto měsíci dovezlo nejvíce ojetých osobních vozů od roku 2008 (tj. 16.837 ks).

Podíl ojetých vozidel dovezených ze zahraničí, která jsou starší 10 let, zůstává i nadále stabilní na 51 %.

Kompletní zpráva k nahlédnutí nebo ke stažení ve formátu PDF.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!