Výkupní ceny aut půjdou dolů, zhorší se i kvalita nabízených vozů

25. listopadu 2022, 15:02

V posledních měsících ojetá auta mírně zlevnila. Spolu s klesající prodejní cenou však klesají také výkupní ceny vozů. Kdo chce prodat ojeté auto za vyšší cenu, neměl by s tím příliš otálet. Naopak kupující, kteří vyčkávají na další zlevnění, čeká zase horší nabídka aut. Kvalitní auta z trhu rychle mizí a prodejci se budou přizpůsobovat finančním požadavkům kupujících.

„Oproti prvnímu pololetí se ke konci září ceny snížily v průměru o dva tisíce korun, což je vzhledem k průměrné ceně vozu 287.000 korun zanedbatelná částka. Pro kupující je ale dobrou zprávou i to, že auta přestala zdražovat. Výrazné snížení cen se zatím neočekává, protože i na prodejce doléhá vyšší inflace a zdražování v ostatních oblastech. Každý by si měl posoudit, jak moc rychle auto potřebuje a zda je pro něj snížení ceny o pár tisíc korun důležité. Současná situace totiž nahrává nekalým prodejním praktikám a situace se bude zhoršovat. S koupí vozu je teď lepší příliš neotálet,“ upozorňuje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která pomáhá potlačovat nekalé praktiky na trhu ojetých aut už více než 30 let.

Podvodné praktiky budou na vzestupu

Lidé podle něj začínají nyní požadovat nižší ceny, ale pokud prodejce auto draze vykoupí, levně ho prodat nemůže. Proto budou klesat i výkupní ceny vozidel, ale řada nepoctivých prodejců bude raději vykupovat vozy ještě levnější, na kterých budou moci více vydělat.

„To znamená, že se budou více vykupovat vadné vozy, zatajovat havárie, stáčet tachometry, prostě cokoliv, aby z hlediska ceny a požadavků na auto mohli prodejci, zejména ti neféroví, vyjít zákazníkům vstříc. Řečeno trochu s nadsázkou: podvodníky teď asi čekají zně. V této situaci drahých energií a vysoké inflace je pochopitelné, že se lidé snaží na autě co nejvíce ušetřit, bohužel se však často nechtějí vzdát toho, jaký vůz za sníženou cenu požadují, a to přináší problémy,“ popisuje dále Martin Pajer.

Atraktivní nabídky bývají podezřelé

Pokud jsou lidé nuceni snížit rozpočet na pořízení ojetého auta, doporučuje ředitel Cebia pořídit si například auto o rok starší, nebo s vyšším km nájezdem apod.

„Výhodné koupě mohou existovat, ale z našich zkušeností bývají auta, která se prodávají za lákavou cenu, v nějakém směru vadná. Ať se lidé zajímají i o cenově atraktivní nabídky, ať si ale zejména u takových aut vždy prověří jejich historii. Stačí zadat VIN vozu na cebia.czJen tak mohou zjistit, jestli je ta nabídka opravdu férová. Právě tito lidé to ale bohužel většinou neudělají, anebo až když auto koupí a je už pozdě,“ říká Martin Pajer.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!