Cebia varuje před kradenými auty ze zahraničí

9. září 2024, 14:54

Cebia varuje před kradenými auty ze zahraničí. V posledních měsících jich společnost, která se zaměřuje na prověřování historie ojetých aut včetně kontroly odcizení, zachycuje čím dál více. V případě, že někdo kradený vůz nevědomky koupí, může o něj kdykoli přijít, a to bez jakékoli finanční náhrady.

„V posledních měsících evidujeme v rámci kontroly odcizení stále více kradených aut, která k nám byla dovezena ze zahraničí. Nejčastěji jsou evidovaná jako odcizená v Kanadě, ale nacházíme auta hlášená jako kradená i v jiných zemích, například i v Nizozemí, Rumunsku či na Slovensku. Velice často se jedná o luxusní vozy jako je BMW, Audi a Mercedes-Benz. Většinou se navíc jedná o novější či středně stará vozidla. V uplynulých dnech jsme narazili například na 2 roky staré BMW řady 7,“ upozorňuje Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která letos pomáhá motoristům bojovat proti podvodům již 33. rokem.

Auta ze zahraničí jsou přitom na českém trhu velice populární. Letos tvoří téměř polovinu nabídky (48,62 %). Jedná se o vozidla dovezená do České republiky v letošním roce nebo v předešlých letech. Jen letos se k nám zatím dovezlo 95.856 ojetých osobních vozidel (leden až srpen včetně, zdroj SDA), což je sice o 10,2 % meziročně méně, ale pořád je to vysoké číslo ukazující na velký zájem českých kupujících o vozy se zahraničním původem.

Skončili bez auta. V zahraničí a se zavazadly

Auta ze zahraničí, a především z Německa, mají dlouhodobě mezi českými spotřebiteli lepší pověst než tuzemská. Ve skutečnosti ale častěji zakrývají podvody. Ať už se jedná o krádeže, havárie, stočené tachometry nebo uvádění falešné země původu.

„Lidé, kteří se pro ně rozhodnou, by měli být opatrní a kupovat od seriózních prodejců,“ radí Martin Pajer ze společnosti Cebia. „Známe spousty případů, kdy rodila jela na dovolenou do zahraničí a na hranicích, nebo při běžné policejní kontrole, se zjistilo, že auto bylo kradené. Jak to vždy dopadlo? Auto bylo na místě zabavené a rodiny musely řešit náhradní dopravu na cestu zpátky do České republiky. Je to velice složitá situace, kterou nikdo nechce zažít,“ varuje dále Martin Pajer s tím, že kromě toho vždy přišly o plnou kupní cenu.

Cebia v rámci služby prověření historie vozidel kontroluje hlášení o odcizení v České republice, Slovensku, zemích EU, Nizozemí, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku, Ukrajině, Kanadě a Švédsku. Jedná se zejména o údaje od místní policie, případně o databáze pojišťoven či jiné soukromé databáze. Kromě toho si lze při prověření historie ojetých aut zkontrolovat, zda auto nemá stočený tachometr, zda bylo havarované a případně k jaké škodě došlo a jak auto vypadalo po nehodě, pro jakou zemi a v jakém roce bylo vyrobeno, zda není zatížené leasingem či spotřebitelským úvěrem, zda nebylo provozováno jako taxi, jak bylo v minulosti inzerované a k dispozici je i řada dalších informací.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!