Milník ve výrobě společnosti Bosch: Vyrobeno 100 miliónů palivových modulů

20. července 2011, 0:00

Milník ve výrobě společnosti Bosch: V několika příštích dnech vyrobí Bosch 100 miliontý palivový modul. Tato úspěšná historie se začala psát v roce 1997, kdy byla v českobudějovickém závodě zahájena výroba palivového modulu pro Alfu Romeo 156.

Dnes vyrábí Bosch tyto komponenty v šesti závodech po celém světě, kromě závodu v Českých Budějovicích, který je pro výrobek v Bosch Group řídícím závodem, také například v brazilském Campinasu a čínském Xianu.

Palivové moduly dodávají benzín či naftu do vstřikovacích systémů a v současnosti se montují jako celek do palivových nádrží vozidel. Moduly jsou sestaveny z různých součástí, jako je elektrické čerpadlo, které žene požadované množství paliva z nádrže do motoru buďto konstantní, nebo dle potřeby regulovanou rychlostí, dále palivový filtr a tlakový regulační ventil. Jejich součástí je i vyrovnávací komora, která působí jako zásobník paliva pro integrované čerpadlo při zatáčení vozidla a palivový snímač, který měří, kolik paliva je v nádrži.

Robustní konstrukce pro všechny kategorie vozidel
Bosch dodává palivové moduly většině mezinárodních výrobců automobilů. „Jejich modulární konstrukce s různými čerpadly, regulátory tlaku a palivovými snímači umožňuje rychlé přizpůsobení jednotlivých dílů konkrétním potřebám výrobců automobilů,“ říká Dr. Rolf Bulander, předseda představenstva divize Systémy zážehových motorů. Díky minimálnímu prostoru, který zabírají, jsou palivové systémy Bosch vhodné pro všechny běžné typy palivových nádrží. Navíc jsou velmi lehké a vysoká účinnost palivových čerpadel pomáhá snižovat emise CO2. Palivové moduly jsou konstruovány tak, aby si poradily jak s extrémními provozními podmínkami, tak se zhoršenou kvalitou paliva. Lze je použít i s korozivními palivy, jako jsou etanolové směsi až do E100, nebo patnáctiprocentní metanolové příměsi. Bosch nabízí řešení pro všechny kategorie vozidel od kompaktních až po super třídu.

Budoucnost patří palivovým čerpadlům s technologií BLDC
Palivové moduly i palivová čerpadla se ve firmě Bosch průběžně zdokonalují. Příští generace palivových čerpadel bude zahrnovat technologii elektronické komutace BLCD (bezkartáčkové motory). Odstranění mechanické komutace ještě výrazněji prodlužuje životnost při snížení hlučnosti. A jelikož má palivové čerpadlo nižší spotřebu, je účinnější – což v kombinaci s nižší hmotností snižuje spotřebu paliva.

Zdroj: bosch.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!