Nový brzdový třmen Bosch ZOHe

14. září 2011, 0:00

Bosch uvede v roce 2012 na trh vylepšenou variantu osvědčeného brzdového třmenu ZOH. Vývojáři zvýšili u nové generace ZOHe (Zero Offset Harmonized evolution) tuhost třmenu a vylepšili vedení obložení a tělesa třmenu.

Mimořádná přesnost a snadný chod vedení vede k vyrovnání třmenu po uvolnění brzdového pedálu do optimální symetrické polohy. Z toho plynou dvě zásadní přednosti. Jednak klesá zbytkové tření, což snižuje jízdní odpor a zpomaluje opotřebení brzdového obložení. A za druhé zlepšuje velmi malá vůle brzdy zpětnou vazbu v brzdovém pedálu. V neposlední řadě vzniká také méně hluku a vibrací. Nový typ plovoucího třmenu je již v provedení z šedé litiny o pět procent lehčí než současná generace, zatímco varianta z hliníku snižuje hmotnost o dalších sedm procent.

Nová generace brzdových třmenů ZOHe je vhodná pro montáž na přední a zadní nápravu. Dodává se ve variantách s jedním nebo dvěma písty pro všechny kategorie vozidel od malých osobních vozů až po lehké užitkové vozy. Bosch nabízí pro zadní nápravu variantu vybavenou elektromotorem uloženým přímo ve třmenu, který plní funkci parkovací brzdy. Alternativně jsou k dispozici další řešení s tažným lankem ovládaným manuálně nebo elektromotorem.

Během vývoje nových brzdových třmenů byly využity výkonné simulační nástroje. Vývojáři tak mohli snížit hmotnost a zároveň zvýšit tuhost třmenu, která je klíčovým faktorem pro brzdný výkon a zpětnou vazbu.

Divize Bosch Chassis Systems Brakes dodává kromě brzdových třmenů také brzdové kotouče, bubnové brzdy, brzdové posilovače a tandemové hlavní brzdové válce.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!