Zadní kamera Bosch proti nehodám při manévrování

14. září 2011, 0:00

Automobilová kamerová technika zvyšující bezpečnost silniční dopravy získala nový impulz k dalšímu rozvoji. Americký úřad pro bezpečnost silniční dopravy NHTSA totiž navrhuje zařadit zadní kamery mezi povinnou výbavu osobních vozů.

Podle návrhu mají mít nová vozidla zadní kamery od roku 2013. Cílem opatření je zabránit při couvání srážkám s chodci, zejména pak s dětmi.

Bosch má ve svém produktovém portfoliu odpovídající kamerovou techniku ve specifické úpravě pro použití v automobilech, takže bude moci od roku 2012 uspokojit rostoucí poptávku automobilových výrobců na americkém trhu.

Na začátku produktové řady stojí videokamery pro jednoduché zobrazování záběrů na displeji v zorném poli řidiče. Tyto analogové barevné kamery mají rozlišení 640 x 480 pixelů a jsou osazeny optikou se zorným úhlem 130° nebo 180°.

Vývojáři společnosti Bosch stále častěji propojují kamerovou techniku také se systémy založenými na ultrazvukovém snímání s cílem nabídnout podpůrné funkce usnadňující parkování včetně parkovacího asistenta stojícího na vrcholu nabídky. Tímto přístupem kombinují výhody obou technologií – ultrazvukové senzory měří vzdálenosti s centimetrovou přesností a kamerová technika poskytuje obrazy bezprostředního okolí vozidla. Technici pracují rovněž na vícekamerových systémech schopných ukazovat řidiči automobil a jeho blízké okolí nezkresleně z ptačí perspektivy s vysokou kvalitou obrazu. Řidič má tak usnadněné manévrování a zároveň vzrůstá úroveň bezpečnosti. V dalším kroku budou obrazy z kamerových systémů nejen zobrazovány, ale také interpretovány. Inteligentní kamerové systémy analyzují jednotlivé videosekvence a v okolí vozidla identifikují překážky a pohybující se objekty s cílem upozornit řidiče na nebezpečí. Tím tato produktová řada naváže na systém Night Vision Plus vyráběný společností Bosch od roku 2009. Tento systém poskytuje řidiči obraz situace ve tmě i ve velké vzdálenosti a zároveň automaticky rozpoznává chodce a na displeji na ně upozorňuje řidiče zvýrazněným označením.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!