Rozšiřitelné displejové přístroje Bosch

14. září 2011, 0:00

Množství informací, s nimiž je řidič automobilu konfrontován, v posledních letech výrazně vzrostlo. Na tomto trendu se podílí velký počet nových funkcí z oblastí informačních, asistenčních a zábavních systémů.

Poskytované informace mají řidiči především usnadňovat řízení a jejich ovládání by jej proto nemělo zatěžovat. Stejně jako hustota dopravy poroste v budoucnosti také rozmanitost funkcí, což postaví výrobce vozidel a dodavatele před nové technické výzvy.

Rozhraní mezi člověkem a technikou bude rozšiřitelné
Na mezinárodním autosalonu IAA 2011 ve Frankfurtu nad Mohanem představí divize Bosch Car Multimedia univerzální koncept ovládacího a zobrazovacího systému. Jeho smyslem je ukázat, jak bude v budoucnosti možné dostát rostoucím požadavkům na rozhraní mezi člověkem a automobilem (označovaného zkratkou HMI z anglického Human Machine Interface) z hlediska ovládání a přehlednosti. V budoucnu bude přizpůsobování rozhraní mezi osobními a ergonomickými preferencemi standardem. Ve snaze dále zvyšovat úroveň bezpečnosti a komfortu pro řidiče a cestující budou navíc ve větší míře zohledňovány specifické jízdní situace.
Vývoj nových sběrnicových systémů a centralizovaných řídicích jednotek umožní rozšiřitelným systémům realizovat kromě grafických aspektů závislých na výkonu také volně volitelné funkce pro personalizované uspořádání a vzhled displejů a projekčních ploch. Informace lze mezi displeji a projekčními systémy přesouvat, plochy displejů dynamicky rozdělovat. Ovládání probíhá přímo prostřednictvím tlačítek na displeji. Zobrazení na displeji řídí a filtruje komplexní software. Univerzální koncept ovládacího a zobrazovacího systému díky tomu umožňuje provádět individuální změny v nastavení ovládání a zobrazování obsahů.

Koncept modulárního systému
Bosch prezentuje na IAA 2011 systémová řešení HMI, jež představují významný příspěvek ke snižování počtu nehod, protože jejich zobrazovací techniky jsou koncipovány podle bezpečnostních hledisek. Aby mohl řidič vnímat sdělované obsahy rychle a bezpečně, musí být množství informací omezováno a jejich význam posuzován podle důležitosti. Koncept modulárního systému navíc umožňuje velmi srozumitelné zobrazování informací a stahování doplňkových aplikací, a tím i flexibilní integraci internetových aplikací a služeb. Individuální uspořádání nezná hranic a může zahrnovat různé úrovně vzhledu a kvality použitých materiálů pro integraci do vozidel různých kategorií.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!