Bosch uvádí asistenta s nouzovým brzděním při nízkých rychlostech

14. září 2011, 0:00

Předvídavý asistenční systém Bosch s funkcí nouzového brzdění podpoří řidiče nově i při nízkých rychlostech. Pokud systém rozpozná hrozící náraz do vpředu jedoucího vozidla, zahájí nyní při rychlosti jízdy do 30 km/h automaticky maximální brzdění.

Tímto způsobem lze nehodu často zcela odvrátit. Přínos systémů s funkcí nouzového brzdění vyčíslilo již v roce 2009 „Technické středisko Allianz“. Pokud by byla všechna vozidla vybavena uvedeným systémem, bylo by na základě této studie jen v Německu možné zabránit 500 000 nehodám s menšími hmotnými škodami. To by odpovídalo úspoře nákladů na opravy ve výši 330 milionů eur ročně. Funkce rozšiřuje dosavadní předvídavý systém s nouzovým brzděním, který byl uveden do sériové výroby již v roce 2010 a v současnosti se montuje do různých typů Audi a Volkswagen. Rozšířená funkčnost pro nízké rychlosti se poprvé objeví v novém Audi A5.

Systém nouzového brzdění v A5 využívá dva komponenty Bosch: radarový senzor LLR3 (Long Range Radar) s dlouhým dosahem pro sledování okolí a elektronický stabilizační systém ESP®. Protože je při rychlostech do 30 km/h vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a tím i doba pro rozpoznání kritické situace a zahájení potřebného brzdění často velmi nízká, nemůže být řidič včas předem varován. Systém proto začne okamžitě brzdit, jakmile vozidlo podkročí stanovenou minimální vzdálenost a rozdíl v rychlostech je příliš velký. Pro co nejrychlejší dosažení vysokého zpomalení je brzdové obložení přikládáno k povrchu brzdových kotoučů s krátkým předstihem. Řidič nic z toho nevnímá, reakční doba se tím však zkracuje o důležité milisekundy.

Ve vyšších rychlostech podporuje systém řidiče i nadále postupně v několika krocích. Nejprve je řidič varován akusticky nebo vizuálně, poté následuje krátké trhnutí cíleným přibrzděním. Jestliže řidič stále nereaguje, dojde automaticky k částečnému brzdění, které vozidlo zpomalí a řidič tak získá dodatečný čas pro reakci. Jakmile řidič sešlápne pedál brzdy a učiní tak s nedostatečnou razancí, zvýší systém brzdný tlak tak, aby vozidlo pokud možno zastavilo před překážkou nebo dosáhlo stejné rychlosti jako vozidlo vpředu. Odborníci hovoří o „cílovém brzdění“. Řidič je tak nyní účinně podporován ve všech jízdních situacích: při vyšších rychlostech mimo město nebo na dálnici a při pomalé jízdě v hustém městském provozu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!