Výrobci originální výbavy vozidel upřednostňují nově zavedenou povrchovou ochranu

10. října 2011, 0:00

Společnost Federal-Mogul zavedla u všech trojúhelníkových a podélných ramen nápravy MOOG, vyrobených z ocelového plechu, vysoce sofistikovanou antikorozní povrchovou úpravu, upřednostňovanou výrobci originální výbavy vozidel.

Tento nový způsob nanášení barvy kataforézou významně překonává elektrostatický nástřik, používaný mnoha dodavateli automobilových náhradních dílů, a zajišťuje maximální odolnost dílu proti korozi po jeho instalaci.

“Kataforetické lakování je autoopravnami i jejich zákazníky považováno za velkou výhodu,” říká Gültekin Hazer, technický ředitel značky MOOG Federal-Mogul pro teritorium Evropa, Střední Východ a Afrika. “Silná koroze může snížit pevnost komponentu, a tím ohrozit bezpečnost řidiče. Používání výrobků MOOG s kataforeticky provedenou povrchovou ochranou je proto výborným způsobem, jak odvrátit škody, které může koroze způsobit.”

Kataforéza zahrnuje vysoce účinnou počáteční úpravu povrchu komponentu před speciálním lakováním. Díl se ponoří do lázně barvy s elektrickým nábojem, která zajišťuje pokrytí všech vnitřních i vnějších částí povrchu stejnoměrnou vrstvou barvy. Pak se díl vypálí při vysoké teplotě, aby se barva dokonale spojila s povrchem a povlak získal pevnost. Výsledkem je ideální přilnutí barvy a dokonalá ochrana povrchu výrobku.

Elektrostatický nástřik barvy, který dosud běžně používají jiní dodavatelé automobilových náhradních dílů, již dnes výrobci automobilů v případě vnějších komponentů často odmítají přijmout, protože nemůže zajistit tak dokonalou ochranu dílu, jak to požadují jejich normy.

“Zatím jen velmi málo dodavatelů náhradních dílů podvozku na světě zavedlo tuto technologii, protože se chtějí vyhnout vyšším nákladům, které jsou s touto dokonalejší ochranou proti korozi spojeny,” uvádí Hazer. “U značky MOOG je to však jinak. Naše komponenty jsou konstruovány a vyráběny tak, aby si získaly důvěru zákazníka nejen tím, že jejich použití usnadňuje provedení opravy, ale také svým nepřekonatelným výkonem a životností.”

Nedávno prováděné zkoušky životnosti ukázaly, že na vnějším povrchu komponentů podvozku lakovaných elektrostatickým nástřikem se vytváří značná koroze po 300 hodinách vystavení účinkům jemných kapiček slané vody a na jejich vnitřním povrchu se koroze vytváří již po 100 hodinách. Dvojitá trojúhelníková ramena nápravy MOOG, na které byla kataforeticky nanesena vrstva ochranného laku, nevykazovala žádné známky koroze ani po 750 hodinách působení slaných vodních kapiček a na jednoduchých trojúhelníkových ramenech nebyla zjištěna žádná koroze ani po zkouškách trvajících déle než 850 hodin.

Pokud byste chtěli získat další informace o komponentech podvozku MOOG a nové antikorozní ochraně nanášené kataforézou, obraťte se prosím na svého dodavatele dílů MOOG nebo na zástupce společnosti Federal-Mogul. Nejnovější informace o použití výrobků MOOG bude k dispozici v elektronickém katalogu www.fmecat.eu.

Zkouška odolnosti nárazům
– Výsledky po působení mechanické síly 100 kg/cm2 na dvě zkušební destičky
– Destička MOOG s kataforeticky naneseným lakem
– Dokonalá přilnavost barvy, dokonalá ochrana dílu

Zkouška odolnosti nárazům
– Výsledky po působení mechanické síly 100 kg/cm2 na dvě zkušební destičky
– Destička MOOG s elektrostatickým nástřikem laku
– Odlupování barvy způsobuje korozi

Kovové trojúhelníkové rameno nápravy s elektrostatickým nástřikem laku
– Celý povrch je pokryt korozí
– Zkušební doba působení slaných kapiček vody: 300 hodin (standardní zkušební doba pro náhradní díly, odpovídá 1,5-2,5 rokům)

Kovové trojúhelníkové rameno nápravy s kataforeticky naneseným lakem
– bez koroze
– Zkušební doba působení slaných kapiček vody: 480 hodin (dle normy OE, odpovídá 4-6 rokům)

Kovové trojúhelníkové rameno nápravy s kataforeticky naneseným lakem
– bez koroze
– Zkušební doba působení slaných kapiček vody: 720 hodin (norma MOOG, odpovídá to 8-10 rokům) 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!