MANN+HUMMEL: Víko rozvodové skříně z plastu

17. října 2011, 0:00

Čím nižší je hmotnost vozidla, tím menší je spotřeba a emise CO2. Tato skutečnost přispívá k tomu, že jsou kovy stále častěji vytlačovány plasty – v interiéru i v oblasti motoru.

Například nově vyvinuté víko rozvodové skříně z plastu od společnosti MANN+HUMMEL snižuje v porovnání s dosud používaným hliníkem hmotnost o 1,5 až 2 kilogramy. Technika plastů navíc umožňuje integrovat do víka rozvodové skříně doplňkové funkce motoru a s nimi komponenty, počínaje modulem olejového filtru přes ložisko motoru a vodní čerpadlo až po odvětrání klikové skříně. Tím se hmotnost sníží a také lze značně optimalizovat náklady jednotlivých komponentů.

Integrovaný olejový filtr a chladič oleje
To, jaký potenciál nabízí nové plastové víko rozvodové skříně od společnosti MANN+HUMMEL, ukazuje integrace olejového filtru a tepelného výměníku olej-voda. Zlepšené vedení oleje a vody vede totiž kromě omezení hmotnosti i k nižší ztrátě tlaku v olejovém okruhu. Díky tomu lze použít menší olejové čerpadlo nebo snížit příkon regulačního olejového čerpadla.

Další snížení CO2 přináší integrace olejového tlakového spínače do kanálu čistého oleje. Ten funguje jako čidlo pro zapínatelné chlazení pístu. Ventil s elektronickým spínáním ve vodním okruhu, který olejový chladič za určitých provozních režimů podle potřeby připojí a odpojí, znovu sníží emise CO2.

Dodatečné výhody týkající se hmotnosti a nákladů
Víko rozvodové skříně je konstruováno tak, aby se do něj vešlo vodní čerpadlo a ložisko motoru. To poskytuje dodatečné výhody týkající se hmotnosti a nákladů. Montáž ložiska motoru může odpadnout a zlepší se přivádění síly motoru do ložiska. Navíc se zvýší akustické tlumení směrem ke karosérii. Konstrukční prostor získaný v blízkosti ložiska motoru nabízí dostatek místa pro odvětrání klikové skříně včetně tlakového regulačního ventilu schopného diagnózy onboard.

Zdroj: MANN+HUMMEL

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!