Ekologické a bezpečné pružiny pérování Sogefi

9. března 2012, 0:00

Ekologie v automobilovém odvětví, to není jen snižování emisí. Svůj příspěvek k ochraně naší planety má také společnost Sogefi, která jako první zahájila výrobu pružin z kompozitního materiálu – FRP Coil Springs.

Pružiny jsou vyrobeny z kompozitních materiálů – na základě skleněných vláken a epoxidové pryskyřice – a můžete je použít v osobních a lehkých užitkových vozidel. Výhody pružin FRP, v porovnání s ocelovými, je především až 70 procent nižší hmotnost, vyšší pevnost, žádné riziko náhlého prasknutí a asi 3 až 5 krát nižší spotřeba energie při jejich výrobě.

 

Ekologie
Hmotnost pružiny je nižší o 40 až 70 procent, předpokládá se snížení hmotnosti vozidla o 4-6 kg, což má vliv na snížení spotřeby paliva. Při obrábění oceli je potřeba velkého množství energie pro tepelné zpracování (1000°C a 450°C – materiál, který je potřeba na výrobu pružin FRP potřebuje pouze 170°C) a další procesy. Zároveň výroba pružin FRP vytváří menší množství odpadu a nevyžaduje tolik surovin, jako při výrobě ocelových pružin. Výrobce také garantuje 100 procentní možnost recyklace.

Bezpečnost
Charakteristikou kompozitních materiálů používaných k výrobě u Sogefi k výrobě nových pružin je snížení rizika náhlého prasknutí u ocelových pružin. Pružiny rovněž nepodléhají korozi.

Komfort
Pružiny vyrobené z kompozitního materiálu mají také vliv na zlepšení jízdního komfortu a jízdní vlastnosti vozu. Při jízdě na tvrdém povrchu je nižší vnitřní hluk.

Prvním výrobcem automobilů, který se rozhodl použít pružiny FRP je automobilka Audi.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!