Bosch v České republice i nadále roste

11. května 2012, 0:00

Bosch Group v ČR zaznamenala ve fiskálním roce 2011 dvojciferný růst. Konsolidovaný obrat v České republice – prodej třetím stranám na českém trhu – činil 558 milionů eur, což představuje nárůst o 12,4 procenta.

Celkové čisté tržby společnosti Bosch v České republice – obrat včetně dodávek ostatním společnostem Bosch – dosáhl téměř 1.300 milionů eur, což představuje nárůst o 8,2 procenta ve srovnání s předchozím rokem. Počet zaměstnanců během roku 2011 mírně poklesl o 4 procenta na 7.700 z důvodu změn v zákoníku práce. Na druhou stranu, počet agenturních zaměstnanců se v jednotlivých závodech zvýšil.

„Díky dalším investicím do štíhlé výroby (lean processes), rozvoje řízení kvality a nových technologií se nám daří udržovat konkurenceschopnost našich závodů. A to se vyplácí,“ řekl Dipl.oec. Klaus Huttelmaier, který zodpovídá za oblast střední a východní Evropy a je reprezentantem Bosch Group v České republice. „Velké poděkování patří našim zaměstnancům. Jen díky jejich úsilí se v loňském roce podařilo závodu v Jihlavě získat prestižní &lsquoNárodní cenu kvality ČR&rsquo a oprávnění užívat titul &lsquoExcelentní firma&rsquo. A díky odhodlání zaměstnanců závodu v Českých Budějovicích se podařilo začít se stavbou nové haly, kde během roku 2012 plánujeme přijmout několik set nových zaměstnanců,“ dodal.

Rostoucí objem výroby a sortimentu v českých závodech automobilové techniky
Automobilová technika vytváří většinu obratu společnosti Bosch v České republice. Vedle dodávek místním výrobcům automobilů pak především celosvětová poptávka po automobilových systémech a komponentech umožnila další investice do technologií a navýšení výrobních kapacit. V Jihlavě byly v roce 2011 instalovány další nové výrobní linky pro nejnovější vstřikovací naftové čerpadlo typu Common Rail CP4. Loni jich tu vyrobili téměř dva miliony kusů. Zároveň byla zahájena příprava pro výrobu zcela nové generace naftového čerpadla pro nákladní automobily, které bude vyráběno výhradně v jihlavském závodě.

Závod v Českých Budějovicích – kde se vyrábí systémy pro zážehové motory a systém Denox pro vznětové motory – v minulém roce zaznamenal také velmi dobrý výsledek. Během letních měsíců roku 2011 tu započala stavba nové haly o ploše 9.000 m², která si vyžádala investici v hodnotě 12 milionů eur. Projekt bude dokončen ještě v roce 2012. V horizontu dvou let tu díky rozšíření závodu vznikne přibližně 700 nových pracovních míst, především pro techniky a inženýry. Navíc zde Bosch již od roku 2005 provozuje významné vývojové a testovací centrum pro systémy zážehových motorů. Na různých vývojových projektech pro zákazníky z celého světa tu v současné době pracuje na 350 vývojových inženýrů. Díky rozšiřovaní a novým výzkumným projektům nyní závod hledá dalších 100 inženýrů.

Dvojciferný růst pro obchodní oblast Průmyslová technika
Bosch Group se v oblasti Průmyslové techniky v roce 2011 podařilo celosvětově dosáhnout růstu o 21 procent. Stejný trend platil i pro prodej v České republice. A taktéž výroba v závodu Bosch Rexroth v Brně se vyvíjela dobře a zaznamenala mírný růst.

Obchodní oblast Spotřební zboží a technika budov se vyvíjely odlišně
Divize Domácí spotřebiče a Elektrické nářadí dosáhly dvojciferného růstu a zvýšily svůj podíl na trhu. Tepelná technika a Zabezpečovací systémy stále stagnují kvůli pokračujícímu poklesu v sektoru stavebnictví. Naše dva závody v Krnově a ve Městě Albrechtice se i nadále soustředí na výrobu kotlů na tuhá paliva. Servisní centrum elektrického nářadí Bosch v Mikulově prokazuje svou konkurenceschopnost v oblasti oprav elektrického nářadí již od roku 2007. Během dvou let čeká středisko v Mikulově rozšíření a s ním související investice v hodnotě přibližně 5 milionů eur. V současné době totiž centrum poskytuje servisní služby nejen pro český trh, ale také pro Rakousko, Německo, Maďarsko a Slovensko.

Zachování konkurenceschopnosti – klíčový faktor úspěchu
Závody Bosch v České republice čelí stále rostoucí konkurenci nejen na trhu, ale také uvnitř Bosch Group. Zachování flexibility a kompetence jsou základní podmínky pro vytváření nových generací výrobků a pro schopnost pružněji reagovat na časté změny v objemu výroby. „Je nutné zdokonalit současný nový zákoník práce a doplnit balíček nástrojů pro pružné využívání pracovní doby,“ řekl Huttelmaier. „Musíme si uvědomit, že ostatní země Evropské unie jsou mnohem lépe připraveny na budoucí výkyvy v ekonomice,“ dodal. „Na trhu práce je stále nedostatek techniků a mechatroniků vybavených potřebnými praktickými dovednostmi, mobilitou a jazykovými znalostmi. Uvítali bychom státní iniciativu, která by směřovala k zatraktivnění technických studijních oborů a zahrnula praktickou část výuky do vzdělávacího programu středních škol.“

Směr obchodních aktivit Bosch Group v letech 2011/2012
Ve fiskálním roce 2011 rostla společnost Bosch více, než se očekávalo, a to navzdory oslabené světové ekonomice. Tržby se zvýšily o 9 procent na 51,5 miliard eur. Zisk před zdaněním činil 2,6 miliardy eur. Společnost posílila svou pozici na trhu ve všech třech obchodních oblastech. Automobilová technika, největší obchodní oblast, zaznamenala v loňském roce obrat 30,4 miliardy eur, což přestavuje meziroční nárůst o 8,2 procenta. Největšího růstu, o 21 procent na 8,0 miliard eur, dosáhla oblast Průmyslová technika. Obchodní oblast Spotřební zboží a technika budov v loňském roce zaznamenala obrat 13,1 miliard eur, což představuje nárůst o 4,4 procenta. V důsledku dobrého hospodářského vývoje vzrostl v roce 2011, k 1. lednu 2012, celkový počet zaměstnanců o 19.000 na 302.500.

Bosch v letošním roce očekává nárůst tržeb v rozmezí 3 až 5 procent. Investice opět překročí hranici 3 miliard eur. „V roce 2012 vydáme 4,6 miliardy eur na výzkum a vývoj, což je o 400 milionů eur více než v předešlém roce,“ uvedl na nedávné výroční tiskové konferenci Bosch Group Dr. Volkmar Denner, člen představenstva společnosti Bosch zodpovědný za oblast výzkumu a vývoje. Denner vystřídá dne 01.07. Franze Fehrenbacha na postu předsedy představenstva společnosti.

Zdroj: bosch.cz

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!