Studie Bosch: Efekt propojených vozidel 2025

13. dubna 2017, 10:16

Moje auto, můj hrdina: co zvládne propojené vozidlo v ulicích budoucnosti

Zachraňování životů a předcházení nehodám: ne, nejedná se o nějakého super hrdinu v kostýmu, ale propojený automobil v roce 2025. Společně s institutem pro výzkum Prognos nahlédl Bosch do budoucnosti a provedl hodnocení toho, co budou propojená vozidla schopná zvládnout pomocí v té době již široce rozšířených technologií: vysoce automatizované řízení, asistenti nouzového brzdění a integrace chytrých telefonů. Ve studii zaměřené na Německo, USA a Čínu, bylo zjištěno, že v roce 2025 budou mít důsledky propojení zřetelný dopad na každého řidiče. „V dnešní době jsou počítače, chytré telefony a internet součástí každodenního života naší společnosti. Totéž bude v roce 2025 platit i pro propojená vozidla,“ říká Dr. Dirk Hoheisel, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH.

Stručný pohled na nejzajímavější a nejvíce vzrušující fakta a čísla studie:

Asistenti pohotovostní služby

V roce 2025 by mohly propojené asistenční systémy zachránit 11.000 životů, z toho 300 v Německu (USA: 4.000, Čína: 7.000). Kromě toho může být každoročně zabráněno v součtu více než 260.000 nehodám, které končí zraněním (Německo: 30.000, USA: 210.000, Čína: 20.000) – toto číslo se rovná počtu nehod, ke kterým dojde v Berlíně během dvou let.

Pohoda namísto rozčilování se v dopravní zácpě

Lidé budou moci v předem definovaných městských částech jednoduše použít svoje chytré telefony k tomu, aby si rezervovali sdílené vozidlo nebo městská autonomní vozidla taxi, která za nimi sama přijedou a dovezou je tam, kam budou potřebovat.

Na Venuši a zpět

Technologie propojeného parkování by mohly ušetřit 480 miliónů kilometrů ujeté vzdálenosti (tak daleko je to ze Země na Venuši a zpět). Například při hledání místa pro parkování hlásí auta volná místa a navádí řidiče přímo Page 2 of 3 k nim. V současné době najezdí řidiči v Německu při hledání každého parkovacího místa průměrně jeden kilometr – což způsobuje další dopravní zácpy a zvyšování emisí.

Nižší náklady pro každého majitele vozidla

Propojené asistenční systémy ušetří až 4,43 miliard eur na materiálových nákladech a škodách následkem nehody. Ze 450 milionů eur uspořených v Německu (USA: 3,6 miliardy dolarů, Čína: 380 milionů dolarů) je 100 milionů následkem samotné integrace chytrého telefonu. To představuje obrovské úspory jak pro pojišťovny, tak pro peněženku každého jednotlivého majitele vozidla.

Úspory v oblasti životního prostředí

Německý národní park ve Schwarzwaldu dokáže za více než tři roky zpracovat 400.000 metrických tun CO2 – to je stejné množství, jaké budou funkce propojené mobility schopné ušetřit v roce 2025. Jak je to možné? Vysoce automatizovaná vozidla potřebují méně paliva a technologie na zjednodušení vyhledávání parkování sníží provoz a tím i výsledné emise.

Metodika studie:

Bosch a Prognos posoudily ještě před naplánováním výsledných efektů celkem dvanáct technologií soukromé osobní přepravy a jejich rozšířenost v Německu, ve Spojených státech, ale i ve velkých městech Číny do roku 2025. Model vychází z mezinárodních statistik o vývoji vozových parků, z údajů o nehodách, z aktuálního výzkumu, ale i z odhadů odborníků ze společností Bosch a Prognos.

Související články

Mobilita zítřka
Mobilita zítřka

Bosch a Daimler společně pracují na tom, aby posunuli vpřed vývoj v oblasti řízení plně autonomních vozidel, bez řidiče. Obě firmy se nyní dohodly na založení vývojové aliance, která si klade za cíl vytvořit systém, díky kterému se plně autonomní (SAE – úroveň 4) vozidla bez řidičů (SAE – úroveň 5) stanou v ulicích měst […]

Bosch naučí auta, jak se mají přizpůsobovat situaci
Bosch naučí auta, jak se mají přizpůsobovat situaci

Bosch vytváří mozek pro automobily budoucnosti s automatizovaným řízením. Na mezinárodní konferenci Bosch ConnectedWorld 2017 v Berlíně představil dodavatel technologií a služeb palubní počítač pro vozidla s automatizovaným řízením. Díky umělé inteligenci (Al) může počítač využít metody strojového učení.

Softwarová platforma Bosch umožňuje využití celé řady uživatelských služeb
Softwarová platforma Bosch umožňuje využití celé řady uživatelských služeb

Jsme na úsvitu éry propojených automobilů. Počínaje březnem 2018 bude automatický nouzový systém volání eCall povinný v celé EU. To znamená, že každý nový automobil bude již od počátku propojeným automobilem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!