Softwarová platforma Bosch umožňuje využití celé řady uživatelských služeb

16. března 2017, 7:39

Jsme na úsvitu éry propojených automobilů. Počínaje březnem 2018 bude automatický nouzový systém volání eCall povinný v celé EU. To znamená, že každý nový automobil bude již od počátku propojeným automobilem.

Společnost pro výzkum trhu Gartner předpovídá, že do roku 2020 bude po světových silnicích jezdit 250 miliónů propojených automobilů. Protože se automobily stále více stávají mobilními zařízeními na kolech, zájemci o koupi se stále častěji zajímají o digitální služby, jako například monitorování stavu automobilu nebo varování při nesprávném směru jízdy. Podle průzkumu Německé skupiny pro analýzy zákazníků a médií (VuMA 2017) již více než čtvrtina německé populace chápe integrovaný přístup na internet jako klíčovou otázku, která hraje roli při nákupu automobilu. Člen představenstva Bosch Dr. Dirk Hoheisel řekl na mezinárodní konferenci Bosch ConnectedWorld 2017 v Berlíně, že „v automobilovém průmyslu se služby pro propojené automobily stávají odlišujícím faktorem.“ Hoheisel také oznámil spuštění Bosch Automotive Cloud Suite, nové platformy pro služby mobility. Automotive Cloud Suite nabízí výrobcům automobilů a všem poskytovatelům služeb mobility softwarovou platformu a komplexní sadu nástrojů pro vývoj všech druhů služeb pro řidiče a pro rychlý nástup na tento velký trh. Hoheisel pokračoval: „Řidiči také těží ze širší, avšak zároveň více personalizované řady služeb Automotive Cloud Suite.“

Silná stránka Bosch: odborné znalosti v oblasti automobilů, cloudových řešení a velkých dat
Bosch Automotive Cloud Suite vychází z Bosch IoT Suite a poskytuje technologický základ pro všechny služby související s propojenými automobily. Nabízí veškeré potřebné funkce k připojení zařízení, uživatelů, společností a domén do jedné platformy. Ve svém Automotive Cloud Suite poskytuje Bosch jednotlivé softwarové moduly, jako například digitální deník nebo řešení k implementování aktualizací softwaru. Poskytovatelé služeb mobility je mohou využívat k vývoji širokého spektra služeb pro řidiče propojených automobilů. Bosch je v pozici, ve které dokáže kombinovat široké znalosti z automobilového průmyslu a IT,“ řekl Hoheisel. „Od nápadu až po uvedení skutečné služby do provozu poskytujeme našim zákazníkům vše od jednoho jediného zdroje.“ Bosch ve svém Automotive Cloud Suite kombinuje mnoho odborných oblastí: kromě svých dovedností jako dodavatel systémů pro automobilový průmysl a zároveň jako přední poskytovatel technologií šifrování disponuje společnost zkušenostmi z oblasti správy cloudu i se zpracováním velkých dat.

„Naši zákazníci mohou díky Automotive Cloud Suite nejen implementovat služby, ale my jej využíváme také pro naše vlastní služby,“ řekl Hoheisel. Bosch představuje na Bosch ConnectedWorld 2017 řadu nových služeb ve vzorovém automobilu vycházejícím z Jaguar F-Pace. Níže je uvedeno pět služeb, které se stanou standardem v každém automobilu.

1. Varování řidiče při jízdě v nesprávném směru:
Jenom v samotném Německu je každoročně vydáno téměř 2000 varování před jízdou v nesprávném směru. Nicméně ve většině případů přichází varování příliš pozdě, protože jedna třetina takových incidentů obecně končí poté, co řidič jedoucí v nesprávném směru ujel v průměru 500 metrů – v nejhorších případech s fatálními následky. Řešení varování před jízdou v nesprávném směru na bázi cloudu od Bosch bude řidiče informovat zhruba během deseti sekund. Varování obdrží nejen řidič jedoucí v nesprávném směru, ale i všichni řidiči na silnici v blízkém okolí. Tato služba tak funguje jako anděl strážný v datovém cloudu.

2. Prediktivní diagnostika
Není nic otravnějšího, než když se automobil porouchá na dovolené. Prediktivní diagnostika předchází vzniku situací náhodné nepojízdnosti automobilu. V průběhu běžného ježdění dokáže systém analyzovat data a vydávat predikce o stavu klíčových součástí automobilu. Řidič je informován ještě před opotřebením dílu a obdrží doporučení pro další návštěvu servisu.

3. Komunitní parkování
Tato služba mění parkování na komunální aktivitu. Jak automobil jezdí kolem, využívá svoje palubní snímače a identifikuje a měří mezery mezi automobily zaparkovanými v podélném směru. Tato informace je načtena do digitální parkovací mapy. S využitím chytrého zpracování dat Bosch následně potvrzuje informace k vydání predikce situace v parkování. Digitální parkovací mapa je k dispozici v cloudu pro automobily v blízkosti a umožňuje řidičům navigovat přímo k volnému místu.

4. Osobní asistent
Sen mít vlastního asistenta se stává skutečností. S touto službou Bosch mohou řidiči využívat hlasové příkazy k pohodlnému řízení schůzek, požádat o více informací, provádět úpravy ve svých chytrých domovech a mnohem více, to vše během jízdy. V průběhu času si asistent osvojí zvyky a preference uživatele a bude pak poskytovat ještě lepší podporu.

5. Aktualizace softwaru bezdrátově
Aktualizace softwaru z cloudu jsou již dostupné pro chytré telefony; nyní Bosch přichází s tímtéž, ale pro osobní automobily. Do automobilu je možné přidávat nové funkce, jako například efektivnější jízdní režim pro elektrické automobily – přes noc, šifrované a chráněné před hackery.

Související články

Bosch naučí auta, jak se mají přizpůsobovat situaci
Bosch naučí auta, jak se mají přizpůsobovat situaci

Bosch vytváří mozek pro automobily budoucnosti s automatizovaným řízením. Na mezinárodní konferenci Bosch ConnectedWorld 2017 v Berlíně představil dodavatel technologií a služeb palubní počítač pro vozidla s automatizovaným řízením. Díky umělé inteligenci (Al) může počítač využít metody strojového učení.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!