Společnost Continental a skupina BMW spolupracují na vývoji vysoce automatizovaného řízení vozidel na dálnicích

11. března 2013, 10:45

Mezinárodní dodavatel produktů z oblasti automobilového průmyslu, společnost Continental se sídlem v Hannoveru, a mnichovská skupina BMW spojily své vývojové kapacity za účelem definice dlouhodobých předpokladů pro sériové uvedení vysoce automatizovaného řízení vozidel do provozu na evropských dálnicích. V lednu 2013 podepsaly tyto dvě společnosti smlouvu o společném vývoji elektronického pomocného řidiče. Překlenovacím cílem partnerství při výzkumu je připravit cestu k funkcím vysoce automatizovaného řízení vozidel po roce 2020.

„Automatizované řízení vozidel je klíčovým prvkem budoucí mobility. Výrazně zvýší bezpečnost, komfort a efektivitu na silnicích,“ říká Dr. Elmar Degenhart, předseda představenstva společnosti Continental. „Ve spolupráci se skupinou BMW vypracujeme překlenovací technický koncept, jenž umožní vysoce automatizované řízení vozidel na dálnicích, které bude bezpečné, atraktivní a dostupné pro koncové zákazníky. Obohacujeme projekt o zkušenosti s našimi systémy v oblasti bezpečnosti vozidel, informačních systémů pro řidiče a technologií hnacích systémů,“ dodává Elmar Degenhart.

„Společný výzkumný projekt se skupinou BMW se zaměřuje na obrovskou potřebu určitého druhu výzkumu a vývoje potřebného pro realizaci vize automatizovaného řízení vozidel. Řízení vozidel konec konců není možné automatizovat přes noc. Mnohem více se jedná o postupný proces, který překlenuje období více než deseti let,“ pokračuje Elmar Degenhart.

Společný projekt skupiny BMW a společnosti Continental potrvá až do konce roku 2014. Během těchto dvou let bude postaveno několik prototypů testovacích vozidel vybavených pro automatizované řízení. Výzkumné prototypy budou poté dány k dispozici vybranému týmu školených testovacích účastníků. Vzhledem k tomu, že půjde o předvýrobní technologii, testování bude zahrnovat analýzy funkcí těchto zařízení nejen na německých dálnicích, ale také dálnicích v jiných evropských zemích. Testy se budou zaměřovat na všechny výzvy, které dálnice představují, jako jsou křížení, mýta a práce na silnici.

Společnost Continental přináší do projektu své rozsáhlé zkušenosti s těmito systémy
Společnost Continental jako výzkumný partner do tohoto projektu významně přispěje hned v několika oblastech. Například poskytne systémy snímačů okolí vozidla, které budou potřebné pro provoz testovacích vozidel. Zde je cílem vytvořit vysoce výkonný model okolí vozidla. To bude vyžadovat použití radaru s dlouhým dosahem a kamerové systémy, které již společnost Continental sériově vyrábí.

Aby byl zajištěn provoz testovací flotily bez nehod za všech okolností, společnost Continental vyvine bezpečnostní architekturu, která umožní stabilní funkci testovacích vozidel, i když dojde k poruchám. Kromě pomoci při konstrukci vozidel bude společnost hrát klíčovou roli při definování funkční i elektrické/elektronické architektury (E/E). Dále bude zainteresována do vývoje funkcí a vedení potřebného podpůrného výzkumu pod vedením skupiny BMW.

Automatizované řízení vozidel: Společnost Continental s mnohaletými zkušenostmi z oblasti výzkumu
Na základech automatizovaného řízení vozidel dnes pracuje již více než 1 300 odborníků společnosti Continental, kteří se speciálně zabývají asistenčními systémy pro řidiče, např. adaptivním tempomatem a nouzovým brzdovým asistentem. Ty pro záznam okolí vozidla v různých jízdních situacích využívají sofistikované technologie, jako jsou kamery a infračervené a radarové systémy, čímž upozorňují, asistují a ulevují řidiči. V roce 2013 společnost Continental investuje více než 100 milionů eur do výzkumu a vývoje.

Již nyní je společnost Continental předním výrobcem asistenčních systémů pro řidiče. Od prvního projektu v roce 1999 pro Mercedes třídy S realizovala více než 100 projektů pro výrobce automobilů po celém světě. Kromě toho také nabyla rozsáhlé zkušenosti při návrzích displejů a uživatelských rozhraní a v oblasti řízení spotřeby energie pohonných systémů. Strategická jednotka pokročilého vývoje koordinuje integraci systémové úrovně na bázi křížové domény. Ve spojení s vlastní sítí partnerů na poli informačních a komunikačních technologií umožňuje tento přístup společnosti Continental realizovat holistický přístup k automatizovanému řízení vozidel. Tento globální dodavatel má navíc také dlouholetou historii ve vývojových aktivitách na poli automatizace. Například v roce 2011 v rámci výzkumného projektu EU HAVEit společnost vyvinula vysoce automatizovaný asistenční systém pro jízdu v dopravních zácpách a okolo prací na silnici. Projekt posloužil jako příklad technologie vhodné pro složitý dopravní scénář.

Zároveň s účastí v jiných výzkumných projektech (AKTIV, DARPA Urban Challenge) začátkem roku 2012 společnost dokončila dvoutýdenní test odolnosti s předprodukční technologií v americkém státě Nevada. Na veřejných komunikacích, zejména ve státě Nevada, bylo naježděno více než 15.000 mil vysoce automatizovaného řízení. V prosinci 2012 dopravní inspektorát státu Nevada povolil společnosti Continental používat toto vozidlo na veřejných komunikacích státu za účelem testování. Tak společnost Continental jako první dodavatel v oblasti automobilového průmyslu získala tento druh licence od příslušného homologačního úřadu.
 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!