100 let od založení učňovské dílny Bosch

15. ledna 2013, 9:31

1. dubna 1913 založil Robert Bosch ve Stuttgartu učňovskou dílnu. Po celém světě se vyučí více než 100 000 chlapců a dívek.

100 let učňovských dílen společnosti Bosch: 1. dubna 1913 založil Robert Bosch ve své firmě první učňovskou dílnu. Od té doby více než 100.000 mužů a žen odstartovalo svoji profesní kariéru díky vzdělání u společnosti Bosch, celosvětového dodavatele technologií a služeb. Tolik lidí nepojme ani berlínský Olympijský stadion. V tehdejší době to bylo poprvé, kdy byli učni školeni v dílně, aby si osvojili trvalé standardy kvality. Dnes je ve výučních programech Bosch po celém světě více jak 6.500 mladých lidí, z toho přibližně 4.500 v Německu. Koncept, který začal ve Stuttgartu před tolika lety, byl úspěšně aplikován i jinde: Výuční programy založeny na modelu Bosch jsou používány ve více jak 20 zemích a zájem o ně se zvyšuje. Například nová učňovská střediska jsou založena ve Vietnamu a Thajsku.

V samotném Německu nabízí Bosch 30 výučních programů. Mezi ně patří i moderní profese jako počítačoví specialisti, mikrotechnologové a organizační asistenti. Vysoká poptávka je po mechatronicích, protože výroba si více a více žádá dovednosti zároveň v elektronice a v mechanice. Podíl dívek na třídu se v Německu pohybuje kolem 23 procent. Každý rok společnost obdrží v Německu přes 20.000 přihlášek na 1.500 otevřených učňovských míst. Tehdy v dubnu 1913 měl Robert Bosch ve své dílně pouze 40 učňů.

Vysoká poptávka po mechatronicích
„Nabízet odborné vzdělání a tedy nabídnout mnoha mladým lidem náskok v jejich kariéře považujeme za součást naší společenské odpovědnosti,“ říká Christoph Kübel, člen představenstva a ředitel personalistiky ve společnosti Robert Bosch GmbH. „V průběhu let jsme získali v oblasti odborného vzdělávání rozsáhlé zkušenosti. A teď chceme tyto zkušenosti ve vzdělávání odborníků v souladu s našimi vysokými standardy přenést i do zahraničí.“

Vysoký zájem o vzdělávací programy Bosch v Asii
I v zahraničí je poptávka po stylu vyučování, kdy se dny strávené ve škole kombinují s praxí. Dnes mnoho poboček společnosti Bosch, mezi něž patří Čína, Indie a Brazílie, nabízejí výuční programy založené na tomto osvědčeném německém konceptu. Poptávka po kvalifikovaných specialistech je zvláště vysoká v Asii. Bosch nyní zakládá výuční středisko ve Vietnamu, které bude při svém otevření v roce 2013 zatím nabízet 30 volných míst. Další středisko se zakládá v Thajsku, kde společnost Bosch bude zaučovat šest mladých mechatroniků. Tento koncept vyučování byl v zemi doposud neznámý.

Výměnné programy podporují mezikulturní dovednosti
Dnes učňové rozvíjejí své schopnosti řešit problémy a sociální dovednosti od samého začátku. Praktické dovednosti, které získávají ve společnosti Bosch, jim pomáhá společnost rozvíjet například výrobou obrobků ať už pro další výrobu či konstrukci. Kulturní a společenské dovednosti jsou dalším důležitým aspektem odborných vzdělávacích programů. Více jak 50 let nabízí Bosch učňům mezinárodní výměnný program. V každé třídě dostane 20 procent učňů příležitost zažít jinou kulturu a poznat přístup k práci v zahraničí. Cílem je podpořit schopnost učňů jednat nezávisle, převzít odpovědnost za své jednání a silně rozvinout týmové dovednosti.

„Šlo o úžasnou možnost poznat, jak žijí a pracují lidé v jiné zemi,“ říká Eike Kennel z Homburgu. Ve druhém ročníků pracoval dva měsíce v pobočce v Pekingu. „I mé jazykové znalosti se během těch pár týdnů v Číně zlepšily. Vyjadřovat se v angličtině je teď pro mě mnohem jednodušší.“

Více informací o práci ve společnosti Bosch na stránkách www.bosch-career.com a www.kariera.bosch.cz.

Tisková zpráva Robert Bosch odbytová

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!