Denso oslavilo 10 let technologie TT

24. dubna 2020, 14:21

DENSO oslavilo 10 let své patentované technologie Twin Tip (TT). Unikátní technologie dvou tenkých protilehlých elektrod byla vyvinuta speciálně pro nezávislý trh s náhradními díly. Zapalovací svíčky s technologií TT jsou dostupné v niklové a iridiové verzi a pokrývají 87 % vozového parku v Evropě.

Denso svíčka TT

Nastavení standardu

DENSO nastavuje standard pro technologii zapalovacích svíček již od roku 1959. DENSO se dlouhodobě zaměřuje na poskytování zapalovacích svíček v kvalitě OE i pro aftermarket, svíčky jsou vyrobené ve vlastních továrnách DENSO s certifikací QS 9000 a ISO 9000, standardně s nulovými vadami.

Zapalovací svíčky DENSO hrají důležitou roli při zapalování uvnitř spalovacího motoru. Malé, ale životně důležité komponenty, které vytvářejí velmi koncentrovanou jiskru potřebnou k zapálení paliva a dokonalému spálení směsi. Zapalovací svíčky musí pracovat v náročných podmínkách, vydržet neuvěřitelně vysoké teploty, silný tlak, rychlé otáčky motoru a vysoké zatížení motoru. Pro vynikající výkon vyrábí DENSO řadu zapalovacích svíček s elektrodami vyrobenými z pokročilých materiálů, které výrazně snižují opotřebení. Použití pokročilých technologií, jako je Twin Tip společnosti DENSO, vede k ještě většímu výkonu a delší životnosti.

Zapalovací svíčka Denso Nickel TT

Prémiové řešení pro masový trh s nikl TT

Zapalovací svíčka Nickel TT, která byla představena v roce 2009, byla inspirována technologií Super Ignition Plug (SIP) společnosti DENSO – nejvyšší dostupnou technologií zapalovací svíčky na trhu, která se obvykle používá u prémiových motorů se specifickými požadavky na emise a výkon.

Většina standardních niklových zapalovacích svíček má ploché, velké elektrodové povrchy, které mohou omezovat schopnost expanze jiskry. Patentované svíčky Nickel TT od společnosti DENSO jsou vybaveny niklovým středem a protilehlou vyčnívající zemnící elektrodou s tenčím průměrem. Menší elektroda snižuje požadavky na napětí a vytváří výrazně silnější jiskru, která je silnější i při provozu v nižších venkovních teplotách. Niklové zapalovací svíčky TT jsou tedy schopny poskytovat podobný výkon jako platinová zapalovací svíčka, ale za cenu standardní niklové svíčky.

Inženýři společnosti DENSO si rychle uvědomili, že vývojem zapalovacích svíček s výkonnější technologií, než která se používá pro produkty OE, bylo možné konsolidovat několik čísel dílů a poskytnout menší, ale širší portfolio pro trh s náhradními díly. Řada TT dnes nabízí řešení pro více značek a modelů vozidel, což umožňuje nezávislým servisům přístup k zapalovacím svíčkám, které dokonce překonávají svíčky používané v OE.

Prémiová svíčka IRIDIUM TT

Řada TT byla významně posílena v roce 2015, kdy společnost DENSO představila zapalovací svíčky TT s iridiovou elektrodou. Iridium TT má nejmenší průměr elektrod na světě 0,4 mm, což umožňuje generovat velmi silnou jiskru a poskytovat účinnější zapálení směsi. Dále obsahuje unikátní slitinu iridia a rhodia s nejvyšším poměrem iridia na trhu ve střední elektrodě. To umožňuje prodlouženou životnost až 120.000 km – více než trojnásobek životnosti standardní niklové svíčky.

Svíčka Iridium TT je navržena tak, aby poskytovala větší výkon, lepší točivý moment a lepší spotřebu paliva, než jakákoli jiná zapalovací svíčka na trhu, což vede k rychlejším startům, plynulejšímu volnoběhu a nižším emisím, a to i ve srovnání s rovnocennými výrobky vyrobenými pro OE.

Řešení v OE kvalitě

Dnes je řada TT tvořena 35 konsolidovanými objednacími čísly, 16 pro Nickel TT a 19 pro Iridium TT, s pokrytím 87 % evropského vozového parku. Od zavedení Nickel TT v roce 2009 a Iridium TT v roce 2015 se sortiment stále rozšiřuje a jeho podíl na trhu se za posledních šest let meziročně zvyšuje o 25 %. Tato nabídka je navržena tak, aby poskytla nezávislým servisům nejkvalitnější náhradní díly s možností vylepšení oproti původním dílům, a protože společnost DENSO slaví desetiletí technologie TT, plánuje tento sortiment ještě více rozšířit. Většina nových motorů upřednostňuje iridiový materiál v zapalovacích svíčkách, a proto DENSO neustále pracuje na rozšiřování portfolia Iridium TT, aby vyhovovalo novým aplikacím. Navíc pracujeme na soustavnému přezkoumávání možností k rozšíření v rámci současného sortimentu TT.

Společnost DENSO se vždy věnovala zdokonalování automobilové technologie a uplatnění těchto technologií nejen v OE, ale i na nezávislém trhu s náhradními díly. Důkazem toho je řada TT, která poskytuje špičkovou technologii zapalovací svíčky pro většinu značek a modelů vozidel.

Pro více informací navštivte internetové stránky firmy DENSO Aftermarket.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!