Silikonové těsnění DirkoTM HT od Elringu

31. srpna 2020, 11:42

Společnost Elring, výrobce světově proslulých motorových těsnění, jakými jsou těsnění hlav válců s kovovou vrstvou a odpovídající sady těsnění pod značkou Elring – das Original, nabízí od 50. let také kapalné těsnicí prostředky té nejvyšší kvality.

Mezi nejlépe se prodávající produktové řady firmy Elring, která má 45 výrobních lokalit a přibližně 10.000 zaměstnanců, patří silikony značky DirkoTM HT. Přestože je tato kategorie produktů známá každému profesionálnímu automechanikovi či nadšenci do aut, stále existují pochybnosti a otázky týkající se tohoto produktu.

DirkoTM HT silikonové těsnění od Elringu

Elring DirkoTM HT, ať již černý, šedý, nebo béžový, je první ze všech těch tzv. „oxim silikonů“, což znamená, že je založen na jedné složce, a proto je připraven vám ihned pomoci. Zadruhé, tyto silikony jsou určeny pro použití v automobilovém odvětví, a proto jsou mnohem dražší než standardní silikony používané například v koupelně. To je naprosto zřejmé i z pohledu na teplotní odolnost. DirkoTM HT vykazuje odolnost až do 300 °C pro trvalé použití a odolnost do maximální teploty až 315 °C. Podívejme se na to podrobněji. U automobilů a okolo motoru není potřeba vyšší tepelná odolnost. Profesionální automechanik by jistě souhlasil. Vyšší tepelná odolnost by dokonce často vedla ke zhoršení dalších důležitých vlastností.

Co jsou tedy důležité vlastnosti:

Úplná chemická stabilita při styku s minerálními a také syntetickými motorovými oleji i nejnovější generace s nejvyšším možným podílem aditiv. Stabilní vůči libovolnému druhu maziv, chladicích kapalin, UV záření, detergentů a solí. Další poměrně důležitý faktor: Není korozívní pro hliník a slitiny hliníku, které představují standardní materiál bloků motorů a hlav válců dnešních automobilů. Navíc jsou po úplném vytvrzení trvale elastické. Řada otázek a pochybností se vztahuje k této otázce:

Kde a jak se silikon používá?

Obvyklými místy aplikace jsou lisovaná plechová víka, jako víko skříně ventilového rozvodu, olejové vany motoru či automatické převodovky. Používá se ale také na skříně a kryty vodního a olejového čerpadla, skříně diferenciálu a u veškerých přírubových spojení. Rovněž jej lze použít na křížení kovových elastomerových těsnění předního víka. Je důležité si uvědomit, že maximální velikost mezery pro těsnění jsou 2,0 mm.

Křížení těsnění Elring
Křížení těsnění

Jak se aplikuje těsnicí prostředek DirkoTM?

Předně je naprosto nezbytné dokonalé očištění povrchu. Není tajemstvím, že čištění povrchů pokrytých proužky silikonu není žádná zábava. Nicméně je nezbytné odstranit veškerý starý silikon a zajistit, aby povrchy vypadaly jako nové. Dávejte pozor a při používání ostré škrabky nezanechte na povrchu žádné škrábance. Ideální je plastová škrabka.

čištění povrchů pokrytých proužky silikonu

Rovněž je důležité rozumět chemické reakci při procesu vytvrzování. Silikon obvykle začne zrát při vystavení kyslíku. Doba zrání pak závisí na úrovni vlhkosti. Čím nižší je vlhkost, tím delší je doba zrání. A totéž platí o teplotě. Čím vyšší je teplota, tím kratší je doba zrání. Při teplotě 23 °C a vlhkosti 50 % je důležitá doba vzniku povrchové slupky okolo 10 minut. To je velmi dobrý a užitečný údaj pro každodenní práci. Nyní každý rozumí zkratce RTV: Room temperature vulcanized (vulkanizováno při pokojové teplotě).

Tabulka zrání silikonu

Existují v podstatě dva způsoby aplikace těsnicího přípravku DirkoTM

Jedním je tzv. mokrá aplikace. Silikon je aplikován pouze na jeden povrch, který má být utěsněn, a protikus je okamžitě namontován. Šrouby se utahují podle specifikací výrobce.

Pokud existuje riziko, že by byl silikon vytlačen z prostoru pro těsnění, je nejlepší počkat, dokud se nevytvoří rozpoznatelná slupka. Pokud nemusíte řešit časovou náročnost, je dobrou alternativou sestavovat díly za mokra, umístit šrouby na svá místa, rukou je utáhnout a počkat, než silikon zcela vytvrdne. To však může trvat několik hodin. Poté dotáhněte šrouby podle specifikací výrobce.

aplikace těsnicího přípravku Elring DirkoTM

Přípravek DirkoTM lze rovněž použít sám o sobě jako pevné těsnění. Naneste pastu na jeden z povrchů, nechte ji zcela vytvrdnout, aby vytvořila jakési elastomerové těsnění podobné těsnění z výroby. Poté díly sestavte.

Před nanášením silikonu je dobré promyslet tloušťku koncového těsnicího lemu. Podle toho odřízněte hrot. Společnost Elring doporučuje odřezávat do tvaru písmene V. To vám umožní přesnější práci. Např. otvory pro šrouby míjejte po vnitřní straně olejové vany.

Obecně stačí před opětovným spuštěním motoru počkat tři hodiny, a to i přes to, že 100% vytvrzení trvá až 24 hodin.

Pamatujte, že velmi tenké až tenké prostory pro těsnění se musí těsnit opatrně už proto, že existuje nebezpečí vytlačení silikonu vně, což by automaticky vedlo k netěsnosti – ať již krátkodobé, či dlouhodobé.

Další možností je nanést přípravek DirkoTM vně libovolné skříně nebo na libovolné místo, kde je netěsnost. Opět je důležité, aby byly styčné plochy dokonale čisté. Závisí také na celkové tloušťce naneseného silikonu, aby dostatečně vyzrál.

Jaký přípravek DirkoTM tedy použít? Barva je zcela na uživateli. Výrobci se rádi odlišují, proto jsou k dispozici různé barvy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!