HELLA GUTMANN SOLUTIONS: Profesionální regloskopy vhodné pro všechny typy autoservisů

9. prosince 2015, 12:36

Bez správně nastavených světlometů tápou účastníci silničního provozu ve tmě. Výzkumy ukazují, že každé třetí vozidlo má nedostatky v osvětlení – od světlometů nastavených příliš vysoko až po vozidla, kterým světlomety nesvítí téměř vůbec. Autoservisy tak mají plné ruce práce, aby obnovily bezpečnost silničního provozu. Z této skutečnosti také vyplývá velký potenciál autoservisů na vyšší zisk.

V podobě regloskopů řady SEG poskytuje společnost Hella Gutmann Solutions autoservisům výkonné a profesionální přístroje nejnovější generace. V závislosti na variantě umožňují přístroje SEG rychle a snadno kontrolovat a seřizovat i nejmodernější systémy světlometů. Ne každý autoservis ale chce nebo musí využívat celou nabídku funkcí regloskopu. Přístroje řady SEG jsou proto k dispozici v různých provedeních. Každý si tak vybere verzi, která odpovídá jeho potřebám. Jedno ale mají společné: Zajišťují vyšší bezpečnost na silnicích a rozzáří světlomety, čímž potěší jak zákazníky, tak vaši peněženku.

Nové technické předpisy
Směrnice upravující kontrolu světlometů v rámci technických prohlídek byla přizpůsobena tak, aby odpovídala rostoucím požadavkům na přesné a jednotné seřizování systémů světlometů. Přehled základních novinek:

  • Nová směrnice bude od 1. 1. 2015 platit pro všechny nové kontrolní systémy
  • Pro stávající kontrolní systémy platí přechodné období v délce 24 měsíců
  • Směrnice se týká všech autoservisů a zkušebních zařízení, v nichž se provádějí technické kontroly
  • Regloskop má oddělenou, předsunutou plochu
  • Rozměry, polohy a označení musejí odpovídat grafice č. 1
  • Tyto předpisy jsou platné pro Spolkovou republiku Německo a v jednotlivých zemích EU se mohou lišit, vždy sledujte aktuální legislativu platnou pro danou zemi
  • Sklony smějí činit maximálně 1,5%
  • Musejí být správně a jednoznačně označeny odstavné plochy a nesmí docházet k opotřebení jejich označení
  • Tento požadavek nemusí být splněn, jestliže regloskop dokáže vyrovnávat nerovnosti.
  • Nově zřizovaná zařízení musejí být dokumentována ve zkušebním protokolu
  • Systémy se každé dva roky kontrolují. Výsledky se musejí uchovávat po dobu nejméně pěti let

Požadavky na systém:
Regloskop má oddělenou, předsunutou plochu. Rozměry, polohy a označení musejí odpovídat následující grafice (zdroj obrázků: Verkehrsblatt).

Nerovnost odstavné plochy pro vozidla:
U odstavné plochy, resp. nájezdových pruhů jsou z hlediska nerovnosti přípustné pouze určité tolerance. Objasňuje je následující grafika.

SEG V změní váš přístup
Přístroj nejnovější generace slučuje rozsáhlé know-how předních odborníků na diagnostiku a světlo. Dotykový displej s úhlopříčkou 8,4 palce, nasměrovaný k uživateli, umožňuje snadno, přehledně a intuitivně ovládat veškeré funkce přístroje SEG V. Jednoznačnou identifikaci vozidla zajišťuje funkce „Historie vozidla“. Rozložení svítivosti světlometu zaznamenává kamera se senzory typu CMOS, která je za účelem vyhodnocení přenáší do elektronických komponent. Rozložení svítivosti se specifickými daty se pak téměř v reálném čase znázorňuje na obrazovce. Software, vycházející z řady mega macs, umožňuje už před samotným měřením zadat specifické údaje o vozidle. Přístroj dovoluje provádět i rychlé testy bez zadávání údajů. Po měření je možné protokolovaná naměřená data prostřednictvím portu USB přenášet do periferních zařízení.

Práce s přístrojem SEG V představuje enormní ulehčení zejména při přesném seřizování moderních asistenčních systémů, u nichž nelze detekovat klasické rozhraní světla a tmy. Díky datům o vozidle uloženým v přístroji SEG V obratem ruky vyberete odpovídající světlomet – včetně správné metody seřizování. Autoservisy, které se při seřizování světlometů nejsou ochotny smířit s kompromisy, volí přístroj SEG V značky Hella Gutmann Solutions.

Přístroje SEG rozzáří nejen autoservisy
Přesné světlomety potřebují přesné seřizovací přístroje. Autoservisy, které chtějí požadavkům trhu vyhovět, najdou u společnosti Hella Gutmann Solutions regloskopy vysoké kvality, které splňují vysoké očekávání a jsou dokonale přizpůsobeny náročné každonenní práci autoservisů. Vhodný pro všechny systémy Díky nové stupnici na matnici přístroje SEG IV je možné kontrolovat a přesně seřizovat všechny aktuální systémy světlometů, jako jsou halogenové, xenonové a LED světlomety a světlomety s asistenčními systémy pro dálková světla (vertikální rozhraní světla a tmy).

Připraven na velké věci
Díky robustnímu sloupku s rozsahem nastavení od 250 mm do 1.450 mm můžete rychle a pohodlně seřizovat nejen světlomety osobních a nákladních automobilů a motocyklů, ale také vozidel, na nichž jsou světlomety instalovány ve výšce přes 1,20 metru, například u zemědělských strojů a komunálních vozidel.

Extrémní přesnost
Stále více vozidel využívá asistenční systémy pro dálková světla, které je nutné kontrolovat, seřizovat a posuzovat samostatně (konkrétní postup závisí na výrobci). Díky nové matnici to pro mnoho z přístrojů SEG není nejmenší problém. Vertikální stupnice na matnici je dělena do kroků po 0,2°, dovoluje ale odečítat hodnoty v krocích po 0,1°. Umožňuje tak vyhodnocovat například dálkové světlo LED světlometů Matrix Beam v novém Audi A8. Odečtená korekční hodnota se pak prostřednictvím diagnostického přístroje odesílá do řídicí jednotky. Přístroj SEG IV tak nabízí rozhodující vlastnosti, které jsou důležité pro dokonalý výsledek seřizování světlometů, které již nelze seřizovat mechanickým způsobem.

Otevřen všemu
Matnice přístrojů SEG IV a SEG V je vhodná pro všechny druhy rozložení svítivosti – potkávací, dálková i mlhová světla – i pro různé druhy asistenčních systémů pro dálková světla.

Všechny údaje na matnici- vůbec poprvé

Naše regloskopy jsou užitečnými pomocníky, kteří přispívají díky profesionálnímu nastavení světel k bezpečnosti na silnicích, ale také ke generování vyššího obratu autoservisů.

  • Širokopásmový hledáček s integrovaným vláknem se díky posuvu ve vodorovném směru přizpůsobuje zkušebnímu technikovi.
  • Digitální luxmetr umožňuje rychle a přesně určit hodnotu oslnění potkávacími světly a intenzitu osvětlení dálkových světel.
  • Fotodioda (červená kružnice) je umístěna přesně na místě, kde na matnici dopadá světlo – ideální pro přesně naměřenou hodnotu intenzity osvětlení.
  • Všechny regloskopy jsou vybaveny kvalitní Fresnelovou čočkou.
  • Kroužek se stupnicí umožňuje přesně seřídit sklon rozhraní mezi světlem a tmou.
  • Pomocí vodováhy lze přístroj SEG IV nastavit dokonale souběžně s podkladem.
  • Speciální upínací mechanismus usnadňuje výškové nastavení.
  • Integrovaný laserový zaměřovač umožňuje snadno, pohodlně a přesně nastavovat skříň s optikou.

Vysoký výkon už v základní verzi
Seřizování světlometů sice není hlavní zdroj vašeho příjmu, přesto však hledáte nejlepší kvalitu za férovou cenu – aniž byste se museli vzdávat základní funkční výbavy. V takovém případě byste měli zvolit přístroj SEG Economy.

Robustní regloskop vás přesvědčí snadnou manévrovatelností a stabilitou. Dva pevné sloupky umožňují pohodlně přesouvat skříň s optikou a přesně ji umístit do požadované polohy před vozidlem. Širokopásmový hledáček slouží ke snadnějšímu vyrovnání vůči podélné ose. Digitální luxmetr vám pomůže rychle a snadno určit hodnoty oslnění a minimální intenzitu osvětlení.

Související články

Sortiment HELLA GUTMANN SOLUTIONS
Sortiment HELLA GUTMANN SOLUTIONS

Společnost Hella Gutmann Solutions GmbH s přibližně 400 zaměstnanci a hlavním sídlem v Ihringenu/Breisachu patří ke skupině Hella Gutmann, která vznikla v roce 2008 v rámci joint venture mezi společností HELLA KGaA Hueck & Co. a diagnostickým specialistou Gutmann Messtechnik. Do nové společnosti bylo převedeno víc než 25 let zkušeností a speciálního know-how z vývoje […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!