Výroba a struktura kulových čepů febi

8. listopadu 2021, 16:01

Kulový čep je velmi důležitou součástí systému zavěšení každého vozidla. Tato životně důležitá multiaxiální spojovací součástka je součástí většiny ramen zavěšení, stabilizátorů, spojovacích tyčí a čepů řízení. Jejím účelem je spojení systému řízení a zavěšení vozidla s koly.

Kulový čep a kulové pouzdro této součástky umožňují, aby se zavěšení pohybovalo nahoru a dolů podle toho, jak se neustále mění podmínky na vozovce, jak vozidlo projíždí zatáčkami. Kulové čepy febi jsou vyráběny z vysoce kvalitních materiálů v souladu s normami pro originální vybavení, což zajišťuje optimální výkon a životnost. Tím je zajištěna přesná geometrie kol, eliminuje se hluk ze zavěšení a zlepší se jízdní vlastnosti podvozku.

struktura kulových čepů febi

Čep

Čepy febi jsou vyráběny v souladu se specifikací originálního vybavení a splňují požadavky na zatížení každého čepu řízení nebo zavěšení. Použitá ocel z lehké slitiny má zvýšenou odolnost proti opotřebení, povrchovou tvrdost a životnost díky kalené povrchové vrstvě při zachování mikrostruktury jádra. Vzniká tak kulový čep, který je tvrdší, pevnější a bezpečnější, což má přímý vliv na bezpečí řidiče a pasažérů; dosahuje se větší ovladatelnosti, stability a jízdní dynamiky vozidla.

Odlitek/pouzdro

Pouzdro kulového čepu je přesně navrženo tak, aby splňovalo požadavky na zatížení a funkci každé aplikace. Může to být varianta kulového čepu přišroubovaného nebo přinýtovaného k řídicímu rameni nebo varianta, kdy je kulový čep zalisován. Druhý typ bývá zajištěn pojistným kroužkem nebo je pevnou součástí dílu (u mnoha kovaných a litých ramen a spojovacích tyček).

Upevňovací kroužky

Pružinové upevňovací kroužky zajišťují ochranu pryžové manžety – zajišťují statické a dynamické těsnění kulového čepu.

Ochranná gumová manžeta

Chlorofenová gumová manžeta je jednou z nejdůležitějších součástí kulového čepu. Manžeta zajišťuje, že je sestava kulového čepu chráněna před vlhkostí, nečistotami z vozovky a je odolná vůči teplu, oleji, povětrnostním vlivům a přímému slunečnímu záření. Je schopna utěsnit kloub v každé poloze a při jakémkoli úhlu vychýlení.

Vysoce výkonné plastické mazivo

Mazivo používané společností febi bylo speciálně navrženo pro mazání kulových čepů a jejich hladký pohyb. Polosyntetický základový olej je zahuštěn polyuretanem a neobsahuje těžké kovy a černé pevné mazivo. Pro zvýšení přilnavosti k ocelovým a plastovým součástem jsou použity speciální přísady, které zlepšují tlumicí účinek mezi třecími plochami.

Ocelové víčko

K uzavření sestavy kulového čepu slouží ocelová krytka, která je odolná proti nárazu a korozi. Je utěsněna pomocí technologie válcování na okrajích pouzdra kulového čepu, čímž jsou chráněny díly uvnitř.

Acetalové ložisko

Polyoxymethylen (známý také jako acetal, polyacetal nebo polyformaldehyd) je technický termoplast používaný v přesných dílech řízení a zavěšení, které vyžadují vysokou tuhost, nízké tření a vynikající rozměrovou stabilitu, zajišťující plynulý axiální pohyb.

Kulové čepy febi

logo febiSpolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE, které vás provedou každou zatáčkou i nerovností na cestě. Kompletní sortiment dílů řízení a zavěšení společnosti bilstein group najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!