Bosch investuje do výroby polovodičů

26. listopadu 2021, 16:44

Vzhledem k celosvětové krizi v oblasti polovodičů společnost Bosch pokračuje v investicích do této oblasti. Několik týdnů po otevření nové továrny v Drážďanech společnost oznamuje, že v roce 2022 investuje více než 400 milionů eur do rozšíření svých závodů v Německu (Drážďany a Reutlingen) a Malajsii (Penang), které se specializují na polovodiče.

továrna BOSCH v Drážďanech

Díky investicím se v roce 2022 rychleji rozšíří výrobní prostory v novém závodě v Drážďanech. Investice se budou týkat také továrny v Reutlingenu u Stuttgartu. V letech 2021 až 2023 zde Bosch investuje celkem 150 milionů eur. Současně společnost Bosch buduje v malajském Penangu testovací centrum pro polovodiče. Od roku 2023 se zde budou testovat hotové polovodičové čipy a senzory.

„Poptávka po polovodičích stále rychle roste. Proto neustále rozšiřujeme výrobu polovodičů, abychom našim zákazníkům poskytli co nejlepší podporu,“ říká Dr. Volkmar Denner, generální ředitel společnosti Robert Bosch GmbH.

Společnost reaguje zejména na zvýšenou poptávku po senzorech MEMS a výkonových polovodičích z karbidu křemíku. Odborníci se shodují, že polovodiče z karbidu křemíku (SiC) a elektronické součástky, které je obsahují, umožní co nejefektivnější využití zdrojů elektrické energie. Cílem projektu Transform financovaného z veřejných zdrojů je vytvořit odolný evropský dodavatelský řetězec pro tuto technologii. V konsorciu vedeném společností Bosch spojilo své síly 34 společností, univerzit a výzkumných ústavů ze sedmi evropských zemí, aby tohoto cíle dosáhlo.

Projekt má rozpočet 89 milionů EUR a je financován Evropskou unií a státními institucemi. Sdružuje klíčové hráče v dodavatelském řetězci karbidu křemíku v zemích, jako je Rakousko, Česká republika, Francie, Německo, Itálie, Španělsko a Švédsko. Mezi společnosti, které se projektu účastní, patří: Aixtron, Danfoss, EV Group, Premo, Saint-Gobain, Semikron, Soitec, STMicroelectronics a Valeo-Siemens Automotive. Na projektu se podílejí také akademické instituce, včetně Vysokého učení technického v Brně, CEA Leti, Fraunhofer IISB a Univerzity v Seville.

Poptávka po technologiích postavených na karbidu křemíku bude rychle růst – používají se mimo jiné v pohonech elektromobilů, nabíjecích stanicích pro elektromobily a infrastruktuře pro napájení. Prognóza společnosti Yole, která se zabývá průzkumem trhu a poradenstvím, předpovídá, že celkový trh s karbidem křemíku poroste do roku 2025 v průměru o 30 % ročně.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!