Vnitřní ventilátor Valeo

27. června 2022, 11:03

Přívod a cirkulaci vzduchu v kabině vozidla zajišťuje ventilátor poháněný motorem – běžně označovaný jako vnitřní ventilátor topení a klimatizace. Modul ventilátoru je umístěn uvnitř systému HVAC (podle anglického Heating, Ventilation, Air Conditioning). Skládá se z ventilátoru, motoru ventilátoru a řídicí jednotky.

Ventilátor zajišťuje účinné proudění vzduchu v kabině. Je klíčovým prvkem pro zajištění pohodlí a bezpečnosti cestujících, například kvůli odmlžování čelního skla.

Funkce recirkulace vzduchu znovu využívá vzduch z kabiny a zároveň zabraňuje vnikání vnějšího vzduchu do vozidla. Hlavním účelem recirkulačního systému je umožnit cestujícím v kabině izolovat se od vnějšího prostředí, pokud je znečištěné. Tuto funkci lze propojit se snímačem kvality vzduchu, který otevírá a zavírá klapku přívodu vzduchu v závislosti na úrovni znečištění vnějšího prostředí nebo podle kvality vzduchu v kabině (měření COx a NOx).

Systém HVAC, jehož ústředním prvkem je ventilátor, umožňuje regulovat teplotu podle požadavků řidiče a cestujících – k tomu slouží klapka, která mísí studený vzduch proudící výparníkem a teplý vzduch z topení.

Vzduch nasávaný zvenčí se při průchodu žebry výparníku ochlazuje a předává své teplo chladivu. Do kabiny je pak vháněn chladný vzduch o teplotě od 2 °C do 10 °C. Klimatizace se často považuje pouze za nástroj pro ochlazování vzduchu, ale jednou z jejích nejdůležitějších funkcí je jeho odvlhčování. Vlhkost ze vzduchu lze účinně odstranit procesem kondenzace na žebrech výparníku. Vlhkost je pak odváděna ven ve formě již zkondenzované vody.

Některé pokročilejší systémy HVAC mohou regulovat teplotu řízením průtoku horké chladicí kapaliny z chladicího systému přes topení. Tato možnost se vyskytuje jak u manuálních, tak u automatických klimatizačních systémů a používá mechanický ventil ovládaný buď mechanicky, nebo elektromagneticky řídicí jednotkou klimatizace.

Výrobky Valeo pocházejí z prvovýroby, čímž je zaručeno, že jsou dokonale přizpůsobeny dané aplikaci, pracují optimálně tiše při všech rychlostech, a především přesně zajišťují ideální teplotu v kabině požadovanou cestujícími a řidičem.

Více informací nejen o vnitřních ventilátorech naleznete na stránkách firmy Valeo.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!