KYB: Elektronické řízení stability a odpružení vozidla

19. září 2022, 14:01

Electronic Stability Control neboli ESC je palubní elektronický systém, který je rozšířením technologie proti zablokování brzd /ABS/. Jeho úkolem je stabilizovat vozidlo a zabránit smyku pomocí specifického brzdného tlaku na jedno nebo více kol podle potřeby.

Řada snímačů ESC poskytuje informace o provozních podmínkách vozidla jednomu z jeho palubních počítačů. Když počítač zjistí, že vozidlo ztrácí kontrolu, příliš se naklání nebo když pneumatiky začínají ztrácet přilnavost, okamžitě začne snižovat otáčky motoru prostřednictvím systému řízení motoru a poté použije příslušnou brzdu každého kola ve správném poměru tak, aby udržela vozidlo pod kontrolou.

ESC je na trhu od roku 1995 a od roku 2014 je povinné pro všechna nová vozidla prodávaná v EU. Přibližně 80–90 % automobilů jezdících po evropských silnicích je nyní vybaveno technologií ESC.

ESC je bezpečnostní pás 21. století

K většině nehod, které zahrnují ztrátu kontroly nad vozidlem, dochází, když vozidlo jede za limity trakce, například při přetáčivosti, nedotáčivosti nebo při příliš rychlé jízdě na dané podmínky. Studie ukazují, že ESC může snížit počet smrtelných nehod smykem až o 38 %.

Četné studie prokázaly, že ESC je vysoce účinný při prevenci ztráty kontroly a smrtelných nehod. Odhaduje se, že od zavedení ESC bylo v Evropě zabráněno nejméně 188.500 nehodám se zraněním a bylo zachráněno více než 6.100 životů. Vozidla s ESC snižují riziko fatální ztráty kontroly na polovinu a snižují riziko převrácení až o 80 %. Automobiloví odborníci označili ESC za nejdůležitější pokrok v oblasti bezpečnosti.

Jak souvisí ESC s odpružením kola vozidla?

  • Účinnost ESC je omezena schopnostmi pneumatik a odpružením kola. Pokud pneumatiky nemohou přilnout k vozovce, pak ESC nemůže provést požadovaná nápravná opatření.
  • Náhradní díly (jako jsou tlumiče) musí zcela obnovit ovladatelnost vozu na úroveň, kdy byl zcela nový. Některé náhradní díly (zejména low costové / díly nízké kvality) nejsou tak schopné generovat tlumící sílu za všech podmínek vozovky jako díly originální kvality. Tyto díly megativně ovlivní výkon ESC.

Tlumiče KYB

Vozidla vybavená ESC, stejně jako všechna vozidla, vyžadují pravidelnou výměnu brzdových destiček, tlumičů a vinutých pružin, pneumatik a dalších opotřebitelných dílů. Ujistěte se, že vybíráte kvalitní náhradní díly odpovídající daným parametrům. Obnovení původního stavu závěsu kola je pro výkon ESC zcela klíčové. I s ESC zastavení a zatáčení stále závisí na dobré trakci pneumatik. Dobrá trakce pneumatiky závisí na dobře fungujících tlumičích a pružinách, které udržují pneumatiku v perfektním kontaktu s vozovkou. Je důležité si pamatovat, že ESC každého auta byl kalibrován, když bylo auto úplně nové, proto přítomnost opotřebovaných nebo nekvalitních tlumičů, brzd nebo pneumatik bude znamenat, že ESC nemusí vždy správně pracovat.

Proč si vybrat tlumiče KYB pro vozidla vybavené ESC?

Všichni OE dodavatelé, jako je KYB, souhlasí s tím, že opotřebované tlumiče ztrácejí účinnost po 80.000 kilometrech (50.000 mil). Může za to postupná únava a ztráta funkčnosti ventilů uvnitř tlumiče. Jde o velmi jemný a postupný pokles výkonu, často tak jemný, že jej řidič nepostřehne. To je důvod, proč technici doporučují mít brzdy, pneumatiky a odpružení závěsu v dobrém technickém stavu.

Tlumiče nízké kvality určené pro trh s náhradními díly jsou často konstruovány a fungují jinak než tlumiče OE. Odstranění věcí, jako jsou vnitřní dorazové pružiny, snížená kvalita materiálů a snížená kvalita oleje, to vše znamená, že tlumící jednotka nemusí fungovat tak, jak chce ESC, a všechna vypočítaná opatření jsou nepřesná. Tlumiče KYB jsou kalibrovány speciálně pro trh s ND. Obnovují původně navržené schopnosti ESC nejen obnovením tlumící síly, ale ventily uvnitř jsou speciálně upraveny tak, aby umožnily eliminaci opotřebení okolních dílů, jakou jsou např. uložení tlumiče, stabilizátory atd. Toto vše pak zajišťuje, že celý systém odpružení funguje společně bezvadně a poskytuje bezpečnou jízdu. Z tohoto důvodu je tlumič KYB preferovanou volbou profesionálů v oboru i před originálním dílem přímo od výrobce vozidla.

Více o produktech značky KYB zjistíte na jejich internetových stránkách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!