Pouze s BILSTEIN si odpružení zachová svou „inteligenci“

10. října 2022, 8:59

Již více než deset let je mnoho základních modelů Mercedes-Benz vybaveno „inteligentním odpružením“ založeným na mechanickém procesu, k čemuž se využívá technologie DampMatic® vyvinutá společností BILSTEIN. Jedná se o systém řízení v závislosti na amplitudě, který je plně integrován do tlumiče. Jde o modely třídy A W168/W169, třídy B W245, třídy C W204/W205, GLC X253 a třídy E W212/W213.

Bohužel tento chytrý prvek zavěšení nezávislé servisy často neznají, a je pro ně po demontáži těžko rozpoznatelný. Koneckonců na systém DampMatic® neupozorňují žádné kabely ani jiné vizuální prvky. Pokud si tedy objednáte jakýkoli jiný tlumič dostupný v aftermarketu, odpružení ztratí svou „inteligenci“. Jedinou výjimkou je případ, kdy se servis rozhodne pro náhradní tlumiče řady B4 od společnosti BILSTEIN. Kromě originálních náhradních dílů Mercedes-Benz je to jediný tlumič, který nabízí systém DampMatic®.

Při objednávání náhradních dílů tak nemusí dílny brát v úvahu nic jiného: Pokud je Mercedes již z výroby vybaven amplitudově řízeným zavěšením, platí to samé i pro objednávaný BILSTEIN B4 DampMatic. Není tedy třeba se rozhodovat mezi různými variantami výrobku „s“ a „bez“, a proto nelze udělat žádnou chybu. Jak tedy systém DampMatic® přesně funguje a proč by se bez něj motoristé i přes mírně vyšší náklady neměli obejít? Důvodem je velký rozptyl tlumicí síly, který je umožněn regulačním pístem.

V závislosti na jízdní situaci je tlumič měkčí nebo tužší: díky tomu si cestující ve vozidle mohou užívat vysokého komfortu při jízdě po běžné silnici, zatímco v zatáčkách je odpoví sportovní a agilní ovladatelností. Systém reaguje ihned, takže lze bezpečně zvládnout i nečekané vyhýbací manévry. Komfort jízdy, agilita a bezpečnost tak již nepředstavují protichůdné požadavky, protože se těžiště mění podle situace a potřeby. Důležité pro dílny: Instalace probíhá stejně jako u jiných tlumičů, jelikož pro tento semiaktivní systém nejsou zapotřebí žádné kabely, snímače nebo dokonce externí řídicí jednotka. Míra složitosti tak zůstává nízká, stejně jako hmotnost systému.

Zájemci o technologii, kteří chtějí vědět, jak přesně funguje, si ji mohou představit takto: V „měkkém nastavení“ protéká olej tlumičem jak přes hlavní píst, tak přes speciální obtok DampMatic®. Pokud se amplituda vibrací v důsledku jízdní situace zvýší, řídicí píst se v důsledku náhlého rozkmitání posune na doraz. Tím se uzavře obtok a celý objemový průtok se odehrává přes hlavní píst. Protože se tím sníží průtok, tlumič se chová „těsněji“.

I přes mírně vyšší náklady nabízí tlumič BILSTEIN B4 DampMatic® podstatně více než běžný tlumič. Jedná se o jediný náhradní díl, který nabízí celé spektrum vlastností originálního odpružení. Při výměně tlumičů na voze Mercedes by proto servisy měly vždy věnovat pozornost tomuto významnému rozdílu, který se při objednávání dílů snadno přehlédne. Pokud si rovnou vyberete komponenty od firmy BILSTEIN, můžete si být jistí, že všechny vlastnosti originálu zůstanou zachovány v plném rozsahu.

Tlumiče BILSTEIN můžete zakoupit u oficiálních dovozců, u firem LKQ a SAG. V případě dotazů se můžete obrátit přímo na zastoupení pro ČR/SR pod info-cz@ihr-group.com. Další informace naleznete na stránkách BILSTEIN.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!