ZF urychlí přechod na elektromobilitu a síťové technologie podvozků

30. června 2023, 12:59

Technologická společnost ZF představila na každoroční předváděcí akci Global Technology Day svůj vlastní systém tepelného řízení pro elektromobily. Nový systém nabízí nejen kompaktnější konstrukci pohonu, ale dokáže také zvýšit dojezd vozidel v zimě až o třetinu. V kombinaci s optimalizovaným elektrickým hnacím ústrojím sestávajícím z výkonové elektroniky, motoru a redukční převodovky na bázi 800voltového karbidu křemíku nastavuje systém nová měřítka v oblasti kompaktnosti a hmotnosti. K vyšší účinnosti významně přispívá také nově vyvinutý software hnacího ústrojí.

„Tímto inovativním řešením společnost ZF podtrhuje své systémové znalosti v oblasti elektromobility a poskytuje elektromobilům větší dojezd,“ řekl Dr. Holger Klein, generální ředitel společnosti ZF.

Nové hnací ústrojí neobsahuje těžké prvky vzácných zemin a díky modulární konstrukci jej mohou výrobci automobilů flexibilně využívat. Po představení konceptu v listopadu loňského roku nyní společnost ZF realizovala novou generaci elektrického pohonu s tepelným řízením v demonstračním vozidle, které představila novinářům z celého světa ve svém sídle ve Friedrichshafenu.

Ve vozidle byly komponenty elektrického hnacího ústrojí optimalizovány a spojeny do uceleného systému. Pohonná jednotka má o 30 % nižší celkovou hmotnost a spolu s tepelným řízením tak umožňuje dosáhnout hustoty točivého momentu 70 newtonmetrů na kilogram hmotnosti pohonu. To je špičková hodnota pro silniční osobní automobily, které jsou v současné době na trhu k dispozici.

„Ještě před několika měsíci to byla jen vize, nyní si náš pohon můžete vyzkoušet ve sportovním voze,“ řekl Klein. „Nejenže důsledně sledujeme naši strategii udržitelné a efektivní mobility budoucnosti, ale také přizpůsobujeme naše vývojové procesy nové rychlosti našeho odvětví.“

S ohledem na rostoucí rychlost a dynamiku změn v automobilovém průmyslu, společnost ZF již několik měsíců optimalizuje svou organizaci: rozhodovací cesty se zkrátí a procesy se stanou pružnějšími, aby společnost mohla lépe reagovat. Globální orientace společnosti ZF se již osvědčuje: příkladem je plně elektrický systém řízení Steer-by-Wire, na který společnost ZF obdržela objednávky od zákazníků ze všech hlavních světových trhů. Podvozkový software cubiX nebo první generaci 800voltového elektrického pohonu budou v příštích měsících ve svých vozidlech používat také výrobci automobilů z Asie, Evropy a Ameriky.

ZF sjednocuje technologii podvozků pro vytvoření divize Chassis Solutions Division (Podvozková řešení)

Vedle elektromobility jsou produkty ZF by-wire jako síťově propojené a elektronicky řízené brzdové, řídicí a tlumicí systémy příkladem druhého velkého objemového tématu budoucnosti: podvozkových technologií. Společnost ZF díky svým zkušenostem a know-how ovládá podélné, příčné a vertikální řízení vozidla a v síťově propojených podvozkových komponentech vidí velký potenciál do budoucna. Na tomto pozadí společnost ZF spojuje divize pro technologie podvozků osobních automobilů a technologie aktivní bezpečnosti a vytváří novou a jedinečně komplexní divizi Chassis Solutions.

Nová jednotka sdružuje veškeré odborné znalosti společnosti ZF v oblasti podvozků, řízení a brzd.

„Divize Chassis Solution nabízí veškeré hardwarové komponenty potřebné k řízení vertikální, podélné a příčné dynamiky vozidla – a také související síťové propojení v podobě hardwaru a softwaru,“ vysvětlil Klein. „Tato jednotka již kombinuje roční obrat přesahující 14 miliard eur a bude spolehlivým a kompetentním partnerem pro naše zákazníky ve všech regionech světa.“

Spuštění nové divize je plánováno na leden 2024. V budoucnu budou z vývoje a know-how této nové divize ZF těžit všechny segmenty mobility – sektor užitkových vozidel i průmyslové aplikace.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!