KYB představuje novou hydraulickou kapalinu pro tlumiče šetrnou k životnímu prostředí

29. ledna 2024, 9:35

Společnost KYB představila novou hydraulickou kapalinu SustainaLubTM, která je šetrná k životnímu prostředí.

Hydraulická kapalina pro tlumiče – funkce

Tlumiče hrají důležitou roli při stabilizaci pohybujícího se vozidla pomocí tlaku a hydraulického odporu. Hydraulická kapalina jako tlumicí médium je pro tento proces nezbytná a bez ní tlumič nefunguje efektivně. Běžné hydraulické kapaliny jsou výsledkem dlouholetého výzkumu, „know-how“ a pokročilých technologií, avšak mnoho jejich hlavních složek tvoří základové oleje pocházející z ropy. Nově vyvinutá kapalina SustainaLubTM si klade za cíl být ekologickou hydraulickou kapalinou pro tlumiče, která eliminuje riziko kontaminace životního prostředí základovými oleji ropného původu. SustainaLubTM je udržitelný, uhlíkově neutrální a recyklovatelný produkt. Jeho průmyslová výroba by měla být zahájena v roce 2026.

Společnost KYB usiluje o ekologickou udržitelnost, aniž by ohrozila výkonnost a spolehlivost svých výrobků. Kapalina SustainaLubTM zlepšuje ovladatelnost a stabilitu vozidla díky využití u různých ventilů s proměnlivou tlumicí silou, ale také poskytuje lepší zážitek z jízdy díky použití technologií kontroly tření, například u tlumičů KYB Prosmooth®. U technologie Prosmooth® je vnitřní tření tlumiče řízeno pomocí nově vyvinutých materiálů pro kluzné části a technologie variabilní regulace aditiv pro hydraulickou kapalinu.

Rostlinné oleje místo olejů na bázi ropy

Tato nová kapalina přispívá k uhlíkové neutralitě přechodem z ropného základového oleje na základový olej přírodního původu. Absorbuje CO2 z atmosféry během pěstování rostlin, z nichž se olejové suroviny získávají, a snižuje tak i emise CO2 během přepravy. Je biologicky odbouratelný na 60 % nebo více podle certifikační normy Eco Mark (OECD301). Základní olej a složení přísad jsou recyklovatelné, což z dlouhodobého hlediska redukuje ekologické problémy.

Všechny nové výrobky KYB procházejí hodnocením spolehlivosti ve výzkumném a vývojovém centru KYB v Japonsku. Důkladné ověření výkonu a kvality zahrnuje jak laboratorní testy, tak skutečné testy vozidel na zkušebním okruhu. Tato patentovaná receptura hydraulického oleje je u výrobce specializujícího se na tlumiče jedinečná.

Testy ekologického oleje pro tlumiče

Tým KYB, který se účastní japonského mistrovství v rallye ve třídě JN-2, používá od 6. kola ve svých vozidlech systém SustainaLubTM. Tímto způsobem byl analyzován a ověřen výkon a odolnost kapaliny v náročných závodních podmínkách (více informací o tomto vozidle naleznete na https://kybsport.com/teams/kayaba-rally-team). Kromě toho se SustainaLubTM testoval ve vozidle používaném v rámci programu zákaznického servisu pro koncept LEXUS ROV (rekreační terénní vozidlo). Byl použit v prvním podvozku LEXUS ROV vybaveném vodíkovým motorem. Získané údaje rovněž přispívají k vývoji technologií pro budoucí praktické aplikace a přispívají k realizaci uhlíkově neutrální společnosti.

Nahrazením oleje na bázi ropy v tlumičích KYB novou hydraulickou kapalinou se ušetří až 15,6 milionu litrů oleje ročně. Společnost KYB plánuje tuto technologii do budoucna použít u všech hydraulických výrobků.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!