Test akumulátorových rázových utahováků E-Lion od Magneti Marelli – shrnutí

26. února 2024, 9:57

V uplynulých týdnech jsme s pomocí naší spřátelené autodílny testovali nejnovější nářadí značky Magneti Marelli. Tři akumulátorové rázové utahováky, patřící do rodiny E-Lion, byly podrobeny zkouškám v reálných provozních podmínkách. K čemu přesně se používaly? Jak si vedly? Kolik stojí? Jaká byla zpětná vazba od automechaniků? Odpovědi naleznete níže.

Akumulátorové rázové utahováky bez kabelu – osvědčí se v autoservisu?

Akumulátorová zařízení jsou v současnosti pravděpodobně nejrychleji rostoucím odvětvím trhu s nářadím. Každý rok se v nabídce výrobců objevuje nářadí se stále vyšším výkonem, povolovacím momentem a kapacitou akumulátorů. Kromě toho se objevují další funkce, které přesvědčují profesionály – včetně automechaniků – že bateriové nářadí může být dobrou alternativou k tomu s napájením. Může se dnes servis úspěšně obejít bez tlakových hadic a prodlužovacích kabelů, které se povalují na podlaze? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět pouze částečně, protože náš test byl proveden na zařízeních pouze z jedné kategorie – akumulátorových rázových utahovácích Magneti Marelli.

Řada E-Lion se skládá ze tří modelů utahováků – malého E-Lion 1/2″ s povolovacím momentem 620 Nm, středního E-Lion 1/2″ s povolovacím momentem 1700 Nm a velkého E-Lion 3/4″, který povoluje matice maximálním momentem 2400 Nm. Přesné technické specifikace utahováků jsme uvedli v předchozím článku věnovaném oznámení o začátku testu.

Přejděme nyní k samotnému testu. Mechanici v autoservisu o několika stáních dostali na zkoušku tři utahováky Magneti Marelli s příkazem, aby je použili při maximálním počtu činností, tj. všude, kde je to možné. Zkouška měla být intenzivní, aby se v co nejkratším čase ověřily různé možnosti použití zařízení.

Test rázových utahováků Magneti Marelli E-Lion – obecné závěry

Po několika týdnech práce s nářadím Magneti Marelli byli automechanici připraveni podělit se s námi o své názory. V provozovně, kde test probíhal, se již nářadí na baterie používalo, ale menšího formátu – například šroubovák, bruska nebo dílenské lampy. Všechny „větší“ práce se prováděly pomocí pneumatického nářadí, připojeného k systému stlačeného vzduchu. Změna zažitých návyků neproběhla okamžitě, ale postupem času se mechanici přesvědčili, že mají používat aku nářadí místo rozvinování tlakových hadic. Používání akumulátorových rázových utahováků je rychlejší a pohodlnější, i když u déle trvajících prací si mechanici museli dávat pozor na hmotnost nářadí, které s bateriemi váží více než klasické.

Během testu byly utahováky vždy připraveny k práci, a to díky tomu, že součástí každého z nich jsou dvě baterie. V závislosti na množství práce vydržely na plnou baterii pracovat tři až pět pracovních dní. Výměna baterie a zapojení vybitého akumulátoru do nabíječky trvá maximálně několik desítek sekund. Baterie pasovaly do všech typů, takže mechanici rádi experimentovali. Podle jejich názoru po připojení 8 Ah baterie z největšího utahováku E-Lion 3/4″ na menší E-Lion 1/2″ získá toto nářadí větší výkon. Pro automechaniky bylo také důležité, aby mohli baterie připojit k dalším dobíjecím zařízením používaným v autodílně. Hodí se do zařízení známé značky začínající na „M“, ale po zakoupení adaptéru za nevelkou sumu je možné je použít i v zařízeních jiných značek. Všimli jsme si, že adaptér se v dílně objevil již po několika dnech.

Životnost baterie velmi závisí na způsobu používání nářadí. Při velkém zatížení se baterie vybíjí rychleji, ale během testu se nestalo, že by mechanici vybili více než jednu baterii za den. Výrobce garantuje, že baterie vydrží nejméně 1,000 nabíjecích cyklů.

A k čemu konkrétně mohou být utahováky řady E-Lion v autodílně užitečné? Níže se budeme věnovat každému z nich zvlášť.

Malý rázový utahovák E-Lion 1/2” 620 Nm – recenze

Tento menší utahovák se používal hlavně pro jednoduché, nenáročné práce. Pracovníci zjistili, že tento utahovák se nejlépe hodí pro jemnější práce a menší velikosti šroubů, kde je málo místa pro použití většího nářadí. Pro větší zkorodované šrouby jsou určeny výkonnější utahováky. To se skutečně potvrdilo, protože pro větší průměry se již obvykle používal střední utahovák ze sady. Co se tedy tímto typem montovalo? Šrouby olejové vany, víka ventilů, kryty motoru – všechny typy malých šroubů, které v počáteční fázi vyšroubování vyžadují poměrně vysoký povolovací moment. Jinými slovy tam, kde to běžný šroubovák již vzdá, a vy nechcete šrouby povolovat ručně. Místo toho můžete použít 1/2″ utahovák E-Lion 620 Nm. Jeho výhodou je nízká hmotnost, která činí jen něco málo přes 2 kg včetně baterie.

Příkladem ne zcela běžného použití tohoto malého utahováku je upevňování podběhů kol nebo krytů pod vozidlem. Zde funguje lépe než běžný šroubovák, protože má rázovou funkci. Díky tomu dokáže v konečné fázi pevněji a stabilněji utáhnout šrouby i v již použitých otvorech. Utahovák však není šroubovák a nemá tovární otvor na bity, ale autodílna měla k dispozici vhodný nástavec.

Každý klíč má podsvícený přepínač rychlosti a směru a také LED světlo pro osvětlení pracovního prostoru. Součástí vybavení klíčů je také funkce „STOP“, která zabraňuje poškození závitů. Po uvolnění šroubu se utahovák zastaví. Funkce se aktivuje/deaktivuje stisknutím tlačítka.

Rázový utahovák E-Lion 1/2” 1700 Nm – nejvíce univerzální

Jedná se o nejčastěji používaný utahovák během našeho testu. Autodílna se z velké části zabývá servisem brzd a zavěšení a během sezóny také výměnou pneumatik. Téměř u každého vozu, který najede do autoservisu, je proto třeba demontovat alespoň dvě kola a pro toto použití se tento utahovák ideálně hodí. Kromě toho byl používán při demontáži a zpětné montáži součástí zavěšení, kde mechanici ocenili jeho přenosnost (není třeba zápasit s tlakovou hadicí ve stísněných prostorách). Vysoký povolovací moment a kompaktní provedení zaměstnance přesvědčily, aby nářadí často používali, i když přiznali, že při delší práci na voze umístěném na zvedáku (nutnost pracovat v poloze s rukama nahoře) není hmotnost (3,45 kg včetně baterie) zanedbatelná.

Výrobcem deklarovaný vysoký povolovací a pracovní moment (na výběr jsou tři režimy) byl automechaniky hodnocen jako realistický a v podmínkách autoservisu jistě zcela dostačující. Utahovák se nevzdal ani při nadměrně utažených kolech velkého autobusu a vyšrouboval například i šroub klikové hřídele motoru 1.2 PureTech. Podle dokumentace výrobce vozu se šroub utahuje momentem 211 Nm, ale v praxi je k jeho povolení obvykle zapotřebí mnohem větší síly.

Nedostatky? Několikrát se automechanikům stalo, že při intenzivní práci s klíčem se baterie uvolnila z držáku. Nevysunula se však úplně, ale odpojila se, což způsobilo, že nářadí přestalo fungovat. Bylo nutné ji vrátit zpět na místo a zajistit ji.

Akumulátorový rázový utahovák pro náročné použití – E-Lion 3/4” 2400 Nm

Největší utahovák nabízený značkou Magneti Marelli je nářadí určené pro nejtěžší úkoly. Osvědčí se především v servisech opravujících nákladní automobily, zemědělskou nebo stavební techniku. Autoservis, kde test probíhal, sice poměrně zřídka opravuje vozidla větší než dodávky, ale utahovák se jí v terénu několikrát hodil, protože servisuje i dopravní flotilu místního podnikatele. Utahovák E-Lion 3/4″ s vysokým povolovacím a utahovacím momentem umožňuje rychlé uvolnění a vyšroubování kol nákladních vozidel. Podle pracovníků by se velmi dobře uplatnil jako vybavení mobilního servisu poskytujícího služby oprav těžkých vozidel.

Tento utahovák má větší baterii než ostatní (8 Ah), přičemž součástí balení jsou dvě. Díky tomu je jeho výdrž i přes vyšší energetické nároky srovnatelná s menšími přístroji řady E-Lion. K ovládání tohoto utahováku musíte většinou použít obě ruce, protože váží více než 4 kg. Stejně jako 1/2″ klíč E-Lion lze přístroj provozovat ve třech rychlostních režimech, které lze volit pomocí tlačítka.

Kolik stojí rázové utahováky Magneti Marelli E-Lion?

Nelze popřít, že úspěch nově zaváděného nářadí na trh, a to i v rámci známé a oblíbené značky, závisí do značné míry na ceně. Za kolik tedy můžete koupit utahováky Magneti Marelli a jak si stojí v porovnání s konkurenčním vybavením? Od výrobce jsme obdrželi předběžné doporučené maloobchodní ceny.

Nejmenší klíč E-Lion 1/2″, který se hodí pro jednoduché práce, stojí 209 € (včetně kufru a dvou baterií 4 Ah). Větší klíč E-Lion 1700 Nm stojí 349 €, rovněž včetně baterií a kufru. Největší 3/4″ klíč již stojí 499 €, ale ten je dodáván se dvěma většími 8 Ah bateriemi. Pro české zákazníky se cena stanovuje dle aktuálního kurzu ČNB.

U mnoha akumulátorových rázových utahováků tvoří významnou část konečné ceny hodnota akumulátoru. Často jsou tato zařízení nabízena bez akumulátoru, který je nutné zakoupit zvlášť. Vzhledem k tomu, že řada E-Lion má v ceně dva akumulátory, zdá se být cenovka ve srovnání s konkurencí nejznámějších značek atraktivní. Podle našeho názoru zaujmou klíče E-Lion z hlediska kvality a odolnosti místo ve střední třídě – těsně pod drahými utahováky špičkových značek, vysoko nad výrobky z Dálného východu, které lze najít na různých e-shopech s nářadím.

Velkou výhodou nabídky Marelli je také možnost zakoupit baterie samostatně (jak jsme již zmínili, lze je použít i pro mnoho dalších bateriových zařízení v dílně i mimo ni). Ceny jsou atraktivní – za menší baterii s kapacitou 4 Ah zaplatíte 49 € a za větší 8 Ah 89 €. Pro české zákazníky se cena stanovuje dle aktuálního kurzu ČNB.

Uplatní se akumulátorové rázové utahováky v autoservisu?

Odpověď na otázku, která byla podstatou provedeného testu, je zřejmá. Mechanici v autodílně, která utahováky testovala, zpočátku nepovažovali aku nářadí za nijak zvlášť potřebné nebo nepostradatelné. Již po několika týdnech testování se jim však stalo, že při zahájení práce zapomněli vůbec spustit kompresor. To je patrně víc než dostatečné doporučení pro tento typ nářadí.

V mnoha situacích urychlují práci, usnadňují přístup a jsou jednoduše pohodlné. Možná ne každá práce s nimi (vzhledem k hmotnosti zařízení) je pohodlná, ale rozhodně je proveditelná. Pokud tedy uvažujete o nákupu akumulátorových rázových utahováků do svého servisu, doporučujeme vám je. Stojí za to je vyzkoušet!

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!