Světla pro denní svícení – jak vybírat?

21. září 2012, 0:00

Světla pro denní svícení – zákon, homologace, výkon, instalace, LED technologie.

Motorová vozidla musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení. Tato povinnost vyplývá ze zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. Konkrétně je tato povinnost obsažena v § 32 odstavci 1.

Dle EU všechny nové typy osobních automobilů a malých dodávkových automobilů musí být povinně vybaveny světly pro denní svícení, od srpna 2012, bude tato povinnost platit i pro nákladní automobily a autobusy. Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb. Samotná světla jsou homologována dle předpisu EHK/OSN č. 87.

Pro denní světla vyžadujte značku RL zvýrazněnou na krycím skle světla nad homologační značkou. Výhodou pro zájemce je, že dodatečná montáž světel pro denní svícení není přestavbou vozidla ani změnou technických údajů, proto jejich umístění na vozidlo nepodléhá žádnému schvalování ani zápisu do TP.

Co to vlastně jsou světla pro denní svícení?
Jedná se o speciální systém automobilového osvětlení navržený pro lepší viditelnost pro ostatní účastníky provozu během dne. Dle zákona je určen minimální světelný výkon, automatické vypínání a umístění světe pro denní svícení. Obecně denní světla zvyšují bezpečnost na silnicích a mají rovněž nízkou spotřebu energie. Hlavní funkcí je tedy být viděn. Denní světla Philips také díky výkonným LED diodám a kompaktnímu designu dodají Vašemu vozu luxusní a moderní vzhled.

Jaká světla pro denní svícení vybrat?
Zákon stanovuje 400 cd před vozidlem, 100 cd při úhlu 20°.Denní světla Philips DayLight 4 a Philips DayLight 8 jsou mnohem lepší jak při pohledu zepředu, tak při pohledu ze strany a minimální normu výrazně překračují. Používájí optimalizované vysoce výkonné LED diody LUXEON®, které najdete i na většině LED denního svícení u nových automobilů téměř všech výrobců. Rámeček LED světel je vyroben z hlíníku, má tenký design a malé rozměry, proto je vhodný k montáži na většinu aut. Denní světla Philips také nejrychleji namontujete díky promyšlené kabeláži a skutečně jednoduchému nacvakávacímu systému, kterým disponuje jen Philips.

Montáž denního svícení na Vaše vozidlo
Při montáži denního svícení musí být splněny vzdálenosti uvedené v následujícím schématu a můžete si tak snadno ověřit možnost montáže na Vaše auto:

Připravila firma Philips.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!