Distributoři náhradních dílů tváří v tvář koronaviru – výsledky ankety

13. dubna 2020, 19:55

Velmi děkujeme všem distributorům a velkoobchodům, kteří se zapojili do naší ankety a v této nelehké době si udělali čas na její vyplnění.

Prostřednictvím naší ankety jsme chtěli zjistit, do jaké míry vnímají situaci distributoři a velkoobchody náhradních dílů. Bohužel se zdá, že stejně jako u servisů je situace vážná.

Otázku „Do jaké míry ovlivňuje váš autoservis rozvoj pandemie koronaviru“ hodnotili respondenti známkou od 1 do 10 (1 – vůbec neovlivňuje až 10 – ovlivňuje strašně moc). Téměř 89 % dotázaných zvolilo pro zhodnocení situace známku mezi 5 až 10, což ukazuje, že pandemie koronaviru podnikání vážně ohrožuje.

Drtivá většina firem přijala vhodná opatření na ochranu zaměstnanců a zákazníků před infikováním virem. Jedním z preventivních opatření je práce home office, kterou využívá skoro 66 % zaměstnanců na všech stupních oddělení.

Většina distributorů nemá problém s počtem zaměstnanců a dokáže zabezpečit chod skladu a rozvozy. Bohužel všechny firmy očekávají pokles tržeb, kdy bude značný u 71 % firem. Nejčastěji je uváděn pokles o 20 až 40 %.

Jen 11 % nemá problém s počtem objednávek. Více než 68 % firem uvádí výrazný pokles objednávek u svých zákazníků. 20 % firem zvažuje propouštění zaměstnanců.

Všechny tyto skutečnosti mají vliv na další rozvoj firem. Skoro polovina firem uvažuje omezit investice, pětina si chce vzít půjču a větší pětina propouštět. 1/4 firem však bude investovat do nového sortimentu a bude se snažit dohnat ztráty rozšířením sortimentu. Přesto přes 57 % firem neuvažuje o navyšení cen.

Budeme rádi, pokud se s námi a s našimi čtenáři podělíte o vaše aktuální informace v komentářích pod článkem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!