Jaké opravy se nejvíce vyplatí – výsledky kalkulátoru oprav

10. srpna 2020, 16:43

V našem vydání kalkulátoru oprav jsme navrhli tři oblíbené servisní úkony. Který je nejziskovější? Představujeme naše výsledky pro český trh a celkové výsledky pro země střední a východní Evropy (tam, kde působí portály MotoFocus).

Výměna spojky, předních tlumičů nebo pneumatik? Která z těchto dílenských služeb je nejvýhodnější pro autoservis? Hledali jsme odpověď na tuto otázku jak na českém trhu, tak v osmi dalších evropských zemích.

Aby byl test co nejvěrohodnější, vybrali jsme známý Volkswagen Passat B7 ročník 2010, konkrétně verzi s populárním motorem 2,0 TDI (140 HP), předním pohonem a manuální převodovkou. Ziskovost každé opravy jsme určili kontrolou ceny služby, marží na díly a času, který opravě věnoval mechanik (předpokládali jsme, že službu bude provádět jeden mechanik).

Vybrali jsme konkrétní díly a ve všech osmi zemích jsme stanovili maloobchodní ceny dle hlavních distributorů. Určitě lze tyto výrobky koupit levněji a servisy také mají své slevy. Pro analýzu jsme však museli použít průměrné ceny a slevy tak, jak jsou nabízené distributory.

Ziskové služby? Matematika nelže…

Výměna pneumatik se ukázala jako nejziskovější ze všech výše uvedených služeb. Jak v Česku, tak v každé ze zemí, kde byl náš kalkulátor aplikován. Je pravdou, že jak průměrná cena za službu výměny pneumatik, tak i marže, jsou mnohem nižší než v případě spojky nebo tlumičů, ale vzhledem k relativně krátké době výměny se tato služba ukazuje jako nejziskovější.

To je jasně patrné jak na českém trhu, tak v dalších zemích střední a východní Evropy (Litva, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Chorvatsko).

Poměr času k ceně a marži

Za předpokladu, že je stejná služba prováděna celý den na jedné pozici (bez přerušení), bude zisk z výměny pneumatik (s přihlédnutím k marži při jejich prodeji) o více než 100 euro (2.650 Kč) vyšší než u výměny spojkové sady a více než 200 euro (5.300 Kč) vyšší u výměny tlumičů. Uváděný zisk v článku samozřejmě nezahrnuje provozní náklady.

Pro výpočty byly použity průměrné směnné kurzy jednotlivých zemí na začátku července 2020.

O anketě

Při analýze dat zadaných uživateli do kalkulátoru jsme odstranili duplicitní hlasy a údaje, jejichž výsledky byly extrémně odlišné od původně odhadovaného výsledku, což naznačuje zadání zcela náhodných čísel. Studie se zúčastnilo 453 zástupců autoservisů z osmi zemí střední a východní Evropy.

Všechny tabulky ve formátu PDF.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!