Inter Cars míří do Afriky

16. ledna 2012, 0:00

Společnost Inter Cars se stala partnerem teamu Subaru Dobřany, který se v letošním roce účastní dálkového závodu Budapest – Bamako. Ten odstartoval 14. ledna do svého sedmého ročníku.

A o jaký závod se vlastně jedná? Jde o náročnou dálkovou rallye, na jejíž start se postaví téměř 200 amatérských a poloprofesionálních posádek v závodní a turistické kategorii, na které čeká cca 8.500 km.

Team:
Závodní posádku tvoří pilot Jiří Strejc – ostřílený rallye jezdec, závodník do vrchu ale i „offroaďák“ každým coulem, ověnčený několika vavříny z Offroad Maratonů a zkušeností s touto rallye z roku 2010. Navigovat ho nebude nikdo menší než velezkušený Míla Janáček, Mistr ČR v Cross country rallye, vicemistr Evropy a 4 násobný účastník Rallye Dakar. Závodním náčiním je Subaru Leone 2500. Druhý závodní speciál, Toyota LC100, pilotovaný dvojicí Radek Šolc – Jarek Bednář, bude především plnit úlohu rychlé asistence.

V turistické kategorii se za tým zúčastní dvě posádky na vozech Ford Transit, které budou zajišťovat především servisní a asistenční služby pro jezdce závodní kategorie.

Soutěžní technika – Subaru Leone 2500:
Jedná se o vůz připraven speciálně pro tento závod. Díky nízké váze vyniká skvělou obratností a pohyblivostí v terénu. Upravený podvozek se zvětšenou světlou výškou je odpružen tlumiči FRT, motor je o objemu 2500 ccm. Nemůžou chybět závodní sedačky, vícebodové pásy, ráma a velká nádrž o objemu 250 litrů.

Trasa závodu:
Evropská část se pojede převážně v drsných zimních podmínkách, ale po překonání Středozemního moře čeká na účastníky ta pravá Afrika – nekonečné písky a kamenné cesty. Zejména v Maroku si závodníci užijí kamenů – horské silničky a pisty vedoucí pohořím Atlas pořádně prověří připravenost posádek i techniky. Zato v Mauretánii na všechny čeká „dakarská klasika“ s nekonečnými dunami a všudypřítomným pískem. Oproti původnímu plánu rallye neskončí v Bamaku (jak by název závodu napovídal), hlavním městě Mali. Kvůli problémům s místními orgány se nepodařilo zajistit průjezd, takže startovní pole bude z Mauretánie pokračovat do Senegalu a Guiei-Bissau, v jejímž hlavním městě závod končí.

Humanitární akce:
Celý závod má mimo jiné i velmi silný humanitární podtext. Ze shromážděných prostředků organizátoři soutěže každý rok financují a zabezpečují určitý projekt, povedlo se tak například postavit novou školu, v několika vesnicích vyvrtat studny či zajistit čističku vody.

Aktuality nejen z průběhu závodu můžete sledovat na www.subarudobrany.cz

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!