APM: Zimní ostřikovací kapaliny VIP – zaručeně bez metanolu

27. září 2012, 0:00

Jako každý rok i letos přináší APM Automotive předsezonní nabídku zimních (nemrznoucích) ostřikovacích kapalin VIP. Opět jsou k dispozici v několika variantách s odolností do -20°C, -40°C a -80°C, přičemž nechybí ani oblíbená ´třicítka´ s efektem tekutých stěračů a účinný rozmrazovač skel v lahvi s rozprašovačem.

Letošní novinkou v nabídce jsou malá balení ´osmdesátky´ vhodná přímo pro motoristy. Všechny uvedené kapaliny VIP jsou přitom zaručeně bez jedovatého metanolu.

Ještě donedávna se pro výrobu zimních směsí do ostřikovačů využíval výhradně etanol (líh), případně izopropylalkohol. Právě alkohol totiž dává ostřikovacím kapalinám jednu z jejich základních vlastností, tedy odolnost vůči mrazu. Minulý rok ale začali někteří výrobci směsí do ostřikovačů používat metanol. Ten je sice levnější, ale bohužel také akutně toxický. Obecně se málo ví, že do těla se může dostávat nejen požitím, ale i vdechováním nebo přes kůži a tělo jej pak metabolizuje na ještě jedovatější složky. Přitom smrtelná dávka metanolu činí u dospělého člověka 1-2 ml na 1 kg hmotnosti, trvalá slepota pak může nastat již při dávce 10x nižší.

Přestože použití metanolu v nemrznoucích směsích není legislativně zakázáno, tak některé výrobní a distributorské společnosti se této výrobní technologie od samého počátku dobrovolně vzdaly. Patří k nim i společnost APM Automotive, stejně jako její dodavatel a zároveň největší tuzemský výrobce nemrznoucích směsí do ostřikovačů DF Partner. Všem motoristům tak společně garantují, že nákupem zimních směsí do ostřikovačů značek VIP jim žádné zdravotní riziko nehrozí.

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 29. září 2012, 0:00 0 0

ubohost, stavět reklamu na metanolu :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
- pepe

Odpověď