Jaro klepe na dveře. Máte připraveno letní přezutí?

11. března 2020, 11:34

S posledním březnovým dnem končí povinnost zimních pneumatik a s aprílem už můžete směle vyrazit na cesty vozidlem s letním obutím. Na rozdíl od zimních pneumatik u nás není přezutí na letní stanoveno zákonem. Řidiči proto často nepřezouvají a zimní pneumatiky chtějí vytěžit na maximum. To je nejen neekonomické, ale zejména nebezpečné. Vyměnit zimní za letní pneu přitom zvládnete svépomocí. Stačí mít dvě sady pneumatik na discích a ušetříte za výměnu v autoservisu.

Přezutí pneumatik

Jezdit v létě na zimních není bezpečné a prodraží se to

Mnoho řidičů si po zimní sezoně říká, že ještě dojezdí staré obutí a pořídí si zase až nové zimní pneumatiky, které jsou pro vozidla povinné. Mylně se domnívají, že ušetří a že jim tyto pneumatiky zajistí bezpečnější jízdu. Opak je však pravdou. Směs, ze které jsou zimní pneumatiky vyrobené, při vyšších teplotách obvyklých v letním období měkne.

„V horkém počasí se na zimních pneumatikách může prodloužit brzdná dráha. Navíc se gumy rychleji opotřebují a roste spotřeba paliva,“ říká Michal Knor ze společnosti Auto Kelly.

Výměna snadno a rychle

Pokud máte sadu letních pneumatik na discích, můžete se pustit do výměny u sebe doma. Postup je snadný. Zatáhnete ruční brzdu, zařadíte rychlost nebo režim P, máte-li automat, a můžete začít se samotnou výměnou. Určitě budete potřebovat kvalitní zvedák, který společně s vaším autem umístíte na rovný a pevný povrch. Práci vám usnadní hydraulický zvedák, který rychle a snadno vozidlo dostane do požadované polohy.

Ještě, než auto pomocí zvedáku zvednete, povolte šrouby na kolech. K tomu můžete využít křížový nebo teleskopický klíč, u kterého se trochu protáhnete. Následně auto heverem zvednete. Matici kola povolíte během několika vteřin pomocí elektrického rázového utahováku. Tím si dost ušetříte práci. Před zvedáním auto zaklínujte z obou stran. Po zvednutí je dobré auto pro jistotu podepřít podpěrami.

Pokud máte předchozí kroky zvládnuté, sejměte kolo a očistěte všechny dosedací plochy, které jsou náchylné k usazování částic. To půjde nejlépe drátěným kartáčem. Díky důkladnému očištění předejdete zkorodování spojů. Pak kola vyměňte za ta připravená s letními pneumatikami. Po nasazení dotáhněte šrouby nejprve ručně. Abyste předešli křivému nasazení, utahujte jednotlivé šrouby do kříže. Zde opět využijete pomoc elektrického rázového utahováku, který ušetří spoustu práce a námahy. Pro přesné utažení je ale vždy nutné použít momentový klíč. Správný utahovací moment najdete v uživatelské příručce.

Výhody přezouvání svépomocí spočívají především v časové flexibilitě a v tom, že tu neexistuje žádná čekací doba při objednání v servisu, které často v dubnu praskají ve švech. Je však třeba pořídit sady disků a pneumatik pro obě roční sezóny a potřebné vybavení. Přezouvání dvou sad je vhodné také proto, že se neničí disky ani pneumatiky procesem sundávání a opětovného nasazování právě na disk. Za ušetřené peníze si navíc můžete pořídit další vychytávky pro vašeho plechového miláčka. Pokud si ale nejste jisti, že přezutí zvládnete sami, určitě se s klidem můžete svěřit do rukou profesionálů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!