Letošní ročník Shell Eco-marathonu poprvé na městském okruhu v Rotterdamu

9. února 2012, 0:00

28. ročník Shell Eco-marathonu Europe se přesouvá po třech letech z Německa do holandského Rotterdamu a bude se poprvé v historii soutěže konat na městském okruhu.

Na tuto událost se již připravuje více než 3.000 studentů z celé Evropy, včetně dvou českých týmů, a to z Plzně a Ostravy. Jako každý rok mají za úkol navrhnout a postavit vozidlo, jež urazí co nejdelší vzdálenost s minimální spotřebou. Při letošním závodu přímo v ulicích města tak bude mít veřejnost šanci sledovat závod z bezprostřední blízkosti a zároveň zde studenti uplatní své znalosti o nízké spotřebě paliva na veřejných komunikacích.

Poprvé v Evropě
Přesunutí na městský okruh, poprvé v historii Shell Eco-marathonu Europe, přináší 227 pozvaným soutěžícím týmům z 24 zemí nové výzvy a zvyšuje standard pro nadcházející ročníky. Na trati je pět pravoúhlých zatáček, a proto se budou muset letos všichni spolehnout i na své řidičské schopnosti – brzdění, akcelerace a projíždění zatáčkami bude totiž tvořit až 50% celkového výsledku. Jízda v ulicích ukáže především praktickou využitelnost pro mobilitu a energetickou účinnost budoucnosti.

Vstřícné nové pořadatelské město
Město Rotterdam je pro společnost Shell dokonalým partnerem. Má mnohaleté zkušenosti s pořádáním festivalů a velkých akcí podobného formátu a usiluje rovněž o titul Evropské zelené město v roce 2014.

Alexandra van Huffelen, radní Rotterdamu, vysvětluje: „Rotterdam je hrdý na to, že bude hostit tak velkou a užitečnou akci, jakou je Shell Eco-marathon Europe. Podporujeme veškeré iniciativy zaměřené na udržitelnou mobilitu, abychom dosáhli čistšího ovzduší, omezení nepříjemného hluku a snížení emisí CO2 na polovinu. Tato soutěž jde skvěle ruku v ruce s naším odhodláním stát se nejudržitelnějším světovým přístavním městem v roce 2014. Jsme přesvědčeni, že poloha okruhu a profesionální přístup společnosti Shell přilákají mnoho diváků z celé Evropy.“

Třídenní akce: co nabídne?
U široké veřejnosti získává Shell Eco-marathon stále větší oblibu. Evropská soutěž proto bude letos zahrnovat více než jen klání týmů o co nejnižší spotřebu paliva. Nabídne jedinečný a inspirující zážitek pro lidi všech věkových skupin z celé Evropy, kteří se budou moci seznámit s využitím různých druhů energie a ukázkami mobility pro budoucnost díky množství interaktivních aktivit pro veřejnost.

Peter Voser, generální ředitel společnosti Royal Dutch Shell plc, dodává: „Shell Eco-marathon je založený na společné snaze najít udržitelná řešení pro energetické problémy našeho světa. Díky kreativitě nové generace inženýrů a partnerství s městem Rotterdam chceme ukázat evropský talent v navrhování inovativních přístupů k energiím budoucnosti.“

Shell Eco-marathon Europe 2012 opět podporuje společnost Michelin, dodavatel na míru vyrobených pneumatik pro soutěžní vozidla, a společnost Linde Group, která zásobuje vozítka na vodíkový pohon. Letošní ročník rovněž přivítá nového partnera – Královský holandský automotoklub ANWB, jenž poskytne techniky a traťové komisaře pro vlastní závod.

Dva čeští zástupci
Čeští fanoušci budou moci letos držet palce hned dvěma týmům. První je složený ze studentů Katedry konstruování strojů Západočeské univerzity v Plzni. Druhý pak tvoří česko-slovenský tým složený ze zástupců Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB – Technické univerzity Ostrava a slovenských kolegů ze Strojnické fakulty Technické univerzity v Košicích, se kterými na vozítku spolupracují.
 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!