Ukrajinský automobilový trh rok po začátku války

8. března 2023, 12:19

Od zahájení ruské vojenské agrese proti Ukrajině uplynul rok. Navzdory počátečním potížím se ukrajinská ekonomika nezhroutila a různá průmyslová odvětví – mezi nimi i automobilový průmysl – nadále fungují. Přinášíme aktuální situaci z ukrajinského trhu s náhradními díly a opravami vozidel, zpracovanou na základě informací od našich korespondentů z MotoFocus.eu.

Ukrajinský trh s náhradními díly a autoopravárenství na prahu roku 2023

Poslední měsíce byly pro všechny Ukrajince těžkou zkouškou, ale odhodlání a vůle přežít přinesly úctyhodné výsledky. Od prvních dnů války musí Ukrajinci nejen čelit ozbrojenému nepříteli, ale také hrdinsky bojovat o záchranu své ekonomiky a pracovního trhu. Nejinak tomu bylo i v automobilovém průmyslu. Rozsah zničení důležitých objektů, jako jsou továrny, sklady náhradních dílů nebo prodejny aut a autodílny, se ukázal být vysoký, ale ne natolik, aby se průmysl zastavil.

Podívejte se na naši první zprávu o ukrajinském trhu s náhradními díly z dubna 2022.

Schopnost ukrajinských podniků, zejména z automobilového průmyslu, přizpůsobit se nastalým problémům a úspěšně je překonat překvapila mnoho zahraničních partnerů. I když, jak upozorňují naši zpravodajové, pro Ukrajince pracující v krizových podmínkách to není nic nového – v posledních desetiletích docházelo v zemi pravidelně každých několik let k otřesům.

Tentokrát však bylo problémů skutečně mnoho: logistický chaos na začátku války, devalvace hřivny o téměř 35 % a prudký nárůst inflace, nedostatek pohonných hmot v důsledku zničení zásobníků s palivem, vojenská mobilizace pracovníků průmyslu, energetická krize způsobená zničením výrobních a přenosových kapacit.

Přesto trh s náhradními díly na Ukrajině stále funguje a podle místních odborníků pokles prodeje autodílů v roce 2022 oproti roku 2021 nepřesáhl 25 %.

„Před začátkem ruské invaze mělo 7 největších distributorů autodílů na ukrajinském trhu (AD-Autotechnics, BM-Parts, Vladislav, ELIT, Intercars-Ukraine, Omega, Uniqe-Trade) na Ukrajině 214 poboček. Dvacet z nich se ocitlo v okupační zóně nebo na frontové linii. Největší ztráty bezpochyby utrpěla společnost Intercars-Ukraine, jejíž ústředí a centrální sklad byly zcela zničeny. V době zničení se ve skladu nacházely autodíly a dlouhodobý majetek v hodnotě více než 375 milionů Kč (15,5 mil EUR),“ píše redakce MotoFocus.eu. „Všechny ostatní pobočky dnes fungují normálně. Již v létě 2022 většina distributorů obnovila každodenní dodávky zboží. Kromě toho byly otevřeny tři nové pobočky v západních oblastech Ukrajiny – Ternopilu, Černovici a Užhorodu.“

S počátečními problémy se vypořádala také společnost Inter Cars, když přesunula své sídlo do Chmelnického okresu, kde před lety zahájila svou činnost na ukrajinském trhu. Společnost rozdělila své dodávky mezi tři dílčí sklady – na západě, ve středu a na východě země.

Změny na ukrajinském trhu s náhradními díly po vypuknutí války

Největší změny na ukrajinském trhu s náhradními díly se z pochopitelných důvodů odehrály v oblasti logistiky. Před válkou mnoho dodavatelů autodílů a dílenského vybavení dováželo přes námořní přístavy. Týkalo se to zejména čínských a tureckých výrobků. Nyní je veškerá logistika založena na automobilové dopravě.

„Na začátku války se projevil nedostatek výrobků některých výrobců, protože dodávky zboží byly zastaveny a situaci zachraňovaly pouze zásoby distributorů. Později se vše poměrně rychle stabilizovalo. Automobilové díly byly rychle zařazeny mezi kritické dovozní artikly, a proto neexistovala žádná omezení při jejich nákupu,“ napsal náš zpravodaj.

Téměř všechny firmy působící na automobilovém trhu před válkou působí na Ukrajině i dnes. Výjimkou jsou samozřejmě ruské a běloruské společnosti. Dříve zde působilo mnoho firem, které dodávaly díly pro ruské osobní a nákladní automobily (na Ukrajině poměrně populární, vyrábějící pneumatiky, motorové oleje, náhradní díly nebo automobilovou chemii).

Trh s automobily na Ukrajině v roce 2022

V loňském roce bylo na Ukrajinu dovezeno 534.866 automobilů z jiných zemí, z toho 211.000 automobilů s nulovým proclením, které fungovalo od dubna do července loňského roku. To je stále o 60 % méně dovezených automobilů než v roce 2021. Průměrné stáří dovezených vozidel v roce 2022 bylo 12,3 roku, zatímco průměrné stáří všech automobilů na Ukrajině se nyní pohybuje kolem 20 let. Redakce MotoFocus.eu, stejně jako odborníci na místní trh, očekávají, že díky těmto údajům budou mít nezávislé autoservisy v následujících měsících stále více práce. Zejména s ohledem na skutečnost, že v loňském roce bylo na Ukrajině registrováno pouze 38.000 zcela nových automobilů.

„Obecně lze říci, že na území Ukrajiny, kde neprobíhají žádné válečné akce, se život téměř neodchyluje od normálu. Samozřejmě kromě náletů, možných výpadků proudu a raketových útoků. Pro řidiče jsou k dispozici všechny druhy služeb. Jejich ceny, stejně jako ceny dílů, samozřejmě vzrostly. Mnoho Ukrajinců proto nyní místo prémiových výrobků volí levnější značky,“ píší naši zpravodajové.

Místo toho se stále více projevují důsledky mobilizace civilního obyvatelstva a s tím související nedostatek pracovníků v některých autoservisech. Malé autoopravny, jejichž majitelé byli odvedeni do armády, jednoduše zavřely. Podle místních odborníků se v důsledku války počet aktivních autoservisů na Ukrajině snížil o 12 % a počet prodejen autodílů klesl přibližně o 6 %.

Na stále válkou zmítané Ukrajině jde život dál. Lidé věří ve vítězství a dělají vše pro to, aby k němu došlo – nejen vojenskými akcemi, ale i každodenní prací. Silná ukrajinská ekonomika by se mohla ukázat jako klíčová v souvislosti s další fází bojů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!