Servind: Lakovací boxy SAICOzero s unikátní patentovanou technologií regenerace vzduchu

16. listopadu 2015, 8:16

Od letošního října se společnost Servind stala výhradním distributorem unikátních lakovacích kabin švýcarské společnosti SAICOzero na českém a slovenském trhu. Kabiny SAICOzero ZONE sázejí na nový revoluční systém, který se vyznačuje vyšší produktivitou, nízkými náklady na energie a významně sníženými dopady na životní prostředí. Opomenuty nesmí být ani vysoká úroveň komfortu obsluhy a líbivý vzhled boxů.

Inovativní švýcarská společnost SAICOzero byla založena v roce 2012 a zabývá se vývojem a výrobou nových pokrokových řešení v oblasti lakovacích a sušicích kabin pro autolakovny a průmyslové lakovny. Ve svém vývoji se striktně zaměřuje na plnění evropských norem v oblasti ochrany zdraví a bezpečnosti práce. Při výrobě používá vysoce kvalitní materiály a veškeré součásti si vyrábí sama ve vlastním výrobním závodě situovaném na ploše 10.000 m2v Itálii. Ačkoliv společnost SAICOzero vznikla teprve nedávno, vyrobí ročně kolem 100 lakovacích kabin nejrůznějších rozměrů. Polovina její produkce směřuje do Spojených států amerických.

Úspora energie
Revoluční změnou v technologii, kterou společnosti SAICOzero uvedla na trh, je téměř plné zužitkování tepla, které bylo pro provoz kabiny vyprodukováno. Olejový filtr, zabudovaný v agregátu, odfiltruje ze vzduchu, použitého při procesu stříkání, těkavé organické látky (VOC-Volatile Organic Compounds), a proto je možno tento již ohřátý vzduch využít zpět pro proces stříkání. Stejným způsobem funguje kabina i při procesu sušení.

Z výše uvedených důvodů potom stačí pro kabinu o standardních rozměrech pouze jeden motor o příkonu 7,5 kW. Oproti tomu konvenční kabiny obvykle používají dva motory s celkovým příkonem 15 kW. Více vzduchu s polovičními náklady nevyžadují žádný další komentář! Se zmiňovaným příkonem 7,5 kW je možno docílit vyhřívání 26.000 m3/h  vzduchu. S hořákem o výkonu  pouhých 30.000 kcal je možno snadno dosáhnout při sušení teploty 70°C lakovaného předmětu. U konvenčních kabin jsou používány hořáky s výkonem 180.000 – 250.000 kcal. Díky tomu uspoří kabiny SAICOzero až 60% topného plynu. Zároveň je možno klientovi, který nemá možnost plynové přípojky a nechce vytápět pomocí nafty, nabídnout pro plnohodnotný provoz možnost vytápění pomocí plynových lahví (propan).

Čtyřstupňová regenerativní filtrace
Výjimečnost lakovacích a sušicích boxů SAICOzero ZONE spočívá v jejich patentované technologii regenerativní filtrace pro odlučování těkavých organických látek. Obíhající vzduch je regenerován průchodem přes filtrační jednotku, která je trvale udržována vlhká pomocí roztoku minerálního oleje, který zachytává jak prach, tak i chemické sloučeniny. Díky tomu může být regenerovaný vzduch znovu použit i při samotném lakování. Regenerovaný vzduch je míchán s minimálním množstvím (přibližně do 20%) čerstvého vzduchu, aby byl zajištěn odpovídající obsah kyslíku, což v podstatě tvoří uzavřený čisticí systém.

Další výhodou regenerativní filtrace je zmírnění elektrostatických jevů. Při proudění vzduchu, zejména pokud obsahuje částice, například stříkací mlha, vzniká statická elektřina. Tato statická elektřina může způsobovat přitažlivost mezi vozem, který má být nalakován, a schnoucí stříkací mlhou. Výsledkem je pak tvorba defektů, které je potřeba následně odbrušovat. Kabiny SAICOzero zásadně snižují tvorbu elektromagnetického náboje, čímž rozšiřují prostor pro lakovací práce bez následného odstraňování defektů. To šetří pro lakovnu tak drahocenný čas.

Nenáročná na stavbu
Tato kabina uspoří oproti standardním lakovacím boxům náklady na stavební přípravu a vzduchotechnické kanály. Kabina používá pouze jedno potrubí 400 x 400 mm pro odvod přetlaku vzduchu. Běžná roštová podlaha je navíc pro stání či klečení lakýrníka nepohodlná a obtížně se čistí. Podlaha kabiny SAICOzero je vysoká pouze 150 mm a nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Může být zapuštěna tedy pouhých 150 mm do podlahy nebo být instalována přímo na podlaze s využitím velmi krátkých nájezdů. Podlaha je plochá a hladká, což přispívá k většímu pohodlí lakýrníka. Navíc díky svému rovnému povrchu usnadňuje přesun lakovaných dílů na speciálních vozících do boxu. Tento typ podlahy má i podstatně vyšší nosnost oproti standardním roštovým kabinám.

Dokonalým doplňkem k ploché podlaze je i modulární kolový zvedák. Kola jsou zde umístěna na zdvihacích bodech zvedáku v úrovni podlahy. Zdvih je umožněn pomocí dálkového ovladače. Každou stranu je možno zdvihat nezávisle, aby se usnadnil ideální přístup ke všem částem vozidla.

Kabiny SAICOzero jsou nabízeny ve variantě pro autolakovny a ve variantě pro nákladní vozidla a průmysl. Jsou k dispozici ve dvou uspořádáních. Se stěnami a dveřmi ve verzi pro přetlakové kabiny a se závěsy ve verzi s volným prostorem.

Související články

Servind: Novinky v sortimentu Colad
Servind: Novinky v sortimentu Colad

Rádi bychom Vám představili 2 žhavé novinky v sortimentu společnosti Colad, které byly představeny v druhé polovině roku 2015. Jedná se o lakýrnickou kontrolní svítilnu a samolepící, přelakovatelné a přebrousitelné krytky parkovacích senzorů. Samolepící přebrousitelné a přelakovatelné krytky parkovacích senzorů jsou novinkou na českém trhu. Colad krytky parkovacích senzorů jsou speciálně vyvinuty tak, aby co nejlépe chránily parkovací […]

STANDOX slaví 60 let inovací
STANDOX slaví 60 let inovací

Úspěch značky Standox byl započat před 60 lety. V roce 1955 přivedl výrobce laků Herberts na trh novou řadu autoopravárenských laků a dal jí jméno Standox. Název značky Standox je odvozen od slov Standöl (polymerizovaný lněný olej – surovina pro výrobu laků) a oxidative (schnutí). Nový lak se stal rychle populárním a Herberts jej v […]

Servind: Nové verze brusky Mirka® PROS
Servind: Nové verze brusky Mirka® PROS

Finský producent brusiva, leštění a strojků pro broušení a leštění Mirka, který je na českém a slovenském trhu výhradně zastoupen společností Servind, rozšiřuje svůj sortiment. Na začátku roku 2016 budou na trh uvedeny další dvě verze brusky Mirka® PROS (Mirka® PROS 550DB 125 mm s odsávacím vakem a zdvihem 5,0 mm a Mirka® PROS 650DB 150 mm s odsávacím […]

Servind: Míchací tyčinky Turbomix Paintsaver™ pro rychlé a efektivní míchání barev
Servind: Míchací tyčinky Turbomix Paintsaver™ pro rychlé a efektivní míchání barev

Celosvětové působící koncern EMM s hlavním sídlem v Nizozemsku,  jehož výhradním dovozcem do České republiky je od začátku letošního roku společnost Servind, uvádí právě v těchto dnech pod svou značkou Colad i novou generaci inovovaných míchacích tyčinek. Jejich velkou výhodou je rychlé a efektivní míchání barev.  

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!