Startuje projekt ke snížení počtu nehod motorkářů na českých silnicích

15. dubna 2011, 0:00

Miroslav Lisý, 11-násobný mistr ČR a vicemistr Evropy v mototrialu včera oficiálně představil nový – v ČR unikátní projekt, BEZPEČNĚ NA MOTORCE s Mírou Lisým. Jedná se o zdokonalovací kurzy a tréningy bezpečné jízdy na výukových motocyklech s unikátním bezpečnostním rámem.

 Kurzy pod patronací BESIP jsou určeny široké motorkářské veřejnosti, motorkáři se v nich učí správně ovládat svůj motocykl a správně reagovat na krizové situace, které jim silniční provoz každým dnem přináší.

 

Projekt reaguje na dlouhodobou tragickou statistiku nehodovosti motorkářů. Jen v loňském roce se motorkáři podíleli na 1290 nehodách, z čehož 250 připadlo na motocykly s kubaturou do 100 ccm, 1040 nehod na motocykly s kubaturou větší. Loni na našich silnicích zemřelo 62 motorkářů a 258 bylo těžce zraněno. Největší podíl na nehodách mají motorkáři ve věku od 25 – 34 let, nejčastějšími příčinami nehod motorkářů jsou nezvládnutí motocyklu a nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky (mj. špatná nebo žádná reakce na náhlou překážku).

„Tyto dlouholeté tragické statistiky nás přivedly na myšlenku zúročit mé sportovní umění a předat ho běžným motorkářům po celé ČR. Vymysleli jsme proto a zahájili unikátní projekt mobilních kurzů a tréningů bezpečné jízdy pro běžný provoz. Motorkáři – začátečníci i ostřílení mazáci na všech typech motorek, si nacvičí bezpečné ovládání svého motocyklu a především zvládnutí náhlých krizových situací. Vyvinuli jsme proto speciální bezpečnostní rám – v ČR jediný a jedinečný, který umožňuje na výukových motorkách bezpečně tyto situace trénovat. Kdybychom svým snažením zachránili byť jediný život nebo zabránili jediné dopravní nehodě, tento projekt má 100% smysl.“ řekl Miroslav Lisý.

Motorkáři si mohou vybrat z několika druhů kurzů dle typu své motorky – silniční kurzy, skútr kurzy a off-road kurzy. Speciální kategorií jsou potom kurzy zaměřené na výchovu nové generace – dětské kurzy „z kola na motorku – bezpečně“. Ve všech kurzech je vždy maximálně 10 účastníků, což umožňuje profesionální a zcela individuální přístup ke každému z nich. Kurzy jsou realizovány po celé ČR. Ročně je možné jedním týmem projektu proškolit 1.000-1.500 motorkářů, počet týmů lze dle poptávky navýšit.

Záštitu nad projektem BEZPEČNĚ NA MOTORCE s Mírou Lisým převzalo oddělení Ministerstva dopravy ČR pro bezpečnost silničního provozu BESIP. K projektu se připojili 4 nejvýznačnější dovozci a prodejci motocyklů – Ducati ČR, Harley-Davidson Praha, BMW ČR, Yamaha ČR. V oblasti motooděvů podporuje bezpečnou jízdu na motorce světoznámý český výrobce PSÍ HUBÍK. Mediálním partnerem jsou ČMN – České motocyklové noviny.

Více na bezpecne-na-motorce.cz

 

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!