Budou nás strašit černé skříňky?

20. června 2011, 0:00

Americký národní úřad bezpečnosti silničního provozu plánuje povinného zavedení „černých skříněk“ do nových vozů. Černá skříňka bude zaznamenávat všechny potřebné údaje a sloužit například při určování možných příčin nehody.

Jenže také pokud řidič překročí rychlost, jeho vlastní, draze koupený a milovaný automobil bude svědčit proti němu. V Americe je tento nápad velmi kontroverzní. Odborníci konstatují, že toto řešení bude přínosem pro bezpečnost silničního provozu, na druhé straně obránci občanských svobod namítají, že je to další krok směrem k orwellovské vizi Velkého bratra, čili zavedení úplného dozoru a kontroly občanů.

A možná není od řeči, představit si, že takové vozidlo zaznamenávající údaje vozidla během provozu ve spojení s GPS a GSM modulem, nebude čekat na nehodu, sám bude hlásit, že jsme porušili pravidla silničního provozu překročením rychlosti. Webkamery umístěné uvnitř vozu budou sledovat, jak mluvíme při jízdě do telefonu, nebo jak místo sledování silnice hledíme do očí naší pasažérky. A co je to vlastně za spolucestující? Tuto otázku nám může položit manželka, která náhodou shlédne film zaslaný jako potvrzení našeho přestupku. A s placením přestupku si také nemusíme dělat starosti, protože banka automaticky zaplatí pokutu z našeho účtu.

Kdo ví, možná již brzy budou vozy vybaveny povinným systémem dálkového odstavení. Těm, kteří neplatili pojištění nebo neuposlechli výzvu k pravidelné technické kontrole, bude vůz zablokován.

Nevím, jestli bychom se měli bát Velkého bratra. Nějak moc nevěřím v brzké zavedení takového systému. Ale představa je to velice nepříjemná.

Autor: Greg Kacalski
Tento článek se objevil v čísle 5/2011 časopisu Świat Motoryzacji

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!