Vítězství v bitvě o OBD!

23. dubna 2018, 15:39

Evropský parlament během svého plenárního zasedání ve Štrasburku přijal kompromisní balíček Nařízení zvaného „homologace typu“. Znamená to, že Evropský parlament prosadil zachování konektoru OBD jako povinného vybavení pro nově vyrobené vozy!

Příslušná ustanovení byla včas doplněna do nařízení EU, které 19.4. přijal Evropský parlament. Je to skvělá zpráva pro všechny nezávislé autoopravny a také motoristy.

Zásuvka OBDVelký podíl na tomto vítězství aftermarketu má mimo jiné náš sesterský portál www.motofocus.pl, který uspořádal mezi svými čtenáři petici na podporu změny připravovaného nařízení. Povedlo se získat více než 6.000 podpisů, které byly předsedou sdružení SDCM, panem Alfredem Franke, předány představitelům Evropského parlamentu.

Přijatý text Nařízení obsahuje upřesnění týkající se přístupu k informacím o opravách a údržbě (RMI – Repair and Maintenance Information). Mezi ustanoveními, která jsou pro automobilový trh obzvláště důležitá, patří mimo jiné:

  • možnost neustálého spojení s informacemi, které zaznamenává vozidlo, pomocí diagnostické zásuvky: jednak u stojícího vozidla, tak i u pohybujícího se vozidla (pouze čtení – např. populární zásuvka OBD umožňující dálkové čtení chyb a parametrů jízdy),
  • informace potřebné pro přípravu vozidla na pravidelnou servisní prohlídku budou zaznamenány do RMI, když mnoho klientů uskuteční návštěvu servisu ještě před dosažením servisního intervalu,
  • také informace o způsobu opravy a identifikaci náhradních dílů lze získat v digitálně zpracovatelné formě.

Hlasování, které proběhlo v Evropském parlamentu, by mělo být považováno za konečné. V dohledné době by měl být text Nařízení, již bez diskuzí, potvrzen hlasováním Radou ministrů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!